Kataras moka pagalbos išmokas skurstančioms šeimoms Gazos Ruože

Dešimtys tūkstančių skurstančių šeimų blokados sąlygomis gyvenančiame Gazos Ruože ketvirtadienį pradėjo gauti humanitarinę pagalbą iš Kataro, Izraeliui sutikus su nauju pagalbos teikimo mechanizmu, įtraukiančiu Jungtines Tautas.

 Kataras moka pagalbos išmokas skurstančioms šeimoms Gazos Ruože.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Kataras moka pagalbos išmokas skurstančioms šeimoms Gazos Ruože.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 14, 2021, 11:21 PM

Nuo ankstaus ryto finansinės paramos gavėjai rikiavosi į eiles prie 300 paskirstymo centrų, įkurtų visame islamistų judėjimo „Hamas“ kontroliuojamame palestiniečių anklave.

Kataro pasiuntinys Mohammedas al Emadi sakė, kad po 100 JAV dolerių (85,5 euro) siekiančias išmokas per JT gaus „95  tūkst. nepasiturinčių šeimų“ Gazos Ruože.

Kataro parama yra laikoma gyvybiškai būtina skurstantiems palestiniečiams, gyvenantiems Gazos Ruože, kuriam nuo 2007 metų Izraelis taiko blokadą.

Iki naujausio konflikto protrūkio tarp Izraelio ir palestiniečių ginkluotų grupuočių gegužę Kataro parama buvo laikoma esmine, siekiant išlaikyti sąlyginę ramybę tarp abiejų šalių.

Tačiau po konflikto Izraelis nesutiko atnaujinti finansinės paramos šeimoms tokiomis pačiomis sąlygomis, kurios galiojo iki gegužės, nes šie pinigai, pasak žydų valstybės, atitenka ginkluotoms grupuotėms, o ne skiriami vien humanitariniams poreikiams tenkinti.

Rugpjūčio mėnesį Izraelio vyriausybė pasiekė susitarimą su Kataru dėl naujo lėšų paskirstymo mechanizmo, numatančio, kad lėšas JT tiesiogiai išmokėtų remiamiems asmenims.

Pagal šią schemą Izraelio patvirtintiems paramos gavėjams Gazoje bus išduotos JT kredito kortelės pinigams išsiimti.

JT specialusis koordinatorius Artimųjų Rytų taikos taikos procesui nurodė, kad pinigai bus išmokami „visą šią savaitę“.

Pasak 47 metų pašalpos gavėjo Naseemo al Haddado, jo gauti 100 dolerių „pagerino jo ekonominę padėtį“ ir galimybę susirasti darbą.

„Šiuo metu man reikia dar 1 000 JAV dolerių, atsižvelgiant į sudėtingą ekonominę situaciją“ Gazos Ruože, sakė jis.

Penkis vaikus auginantis 41 metų taksi vairuotojas Fayezas Nabhanas taip pat pripažino, kad dabar, kai jis vėl gauna išmokas, jo „gyvenimas gerėja“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.