Nuo teisingumo besislapstęs N. Maduro artimas verslininkas išduotas JAV

Nuo teisingumo besislapstęs Kolumbijos verslininkas Alexas Saabas, kuris kaltinamas Venesuelos prezidento Nicolaso Maduro režimo pinigų plovimu, šeštadienį buvo iš Žaliojo Kyšulio perduotas Jungtinėms Valstijoms, pranešė Teisingumo departamentas.

N.Maduro.<br>AFP/Scanpix nuotr.
N.Maduro.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2021, 9:27 AM, atnaujinta Oct 17, 2021, 2:24 PM

A. Saabas į Floridos teismą „turėtų būti atvesdintas pirmadienį, spalio 18 dieną“, rašoma departamento pranešime.

Departamentas taip pat padėkojo „Žaliojo Kyšulio vyriausybei už pagalbą ir atkaklumą nagrinėjant šią sudėtingą bylą“ ir išreiškė „susižavėjimą Žaliojo Kyšulio teismų sistemos profesionalumu“.

Venesuelą toks sprendimas įsiutino, todėl šalis sustabdė derybas su JAV remiama opozicija, kuriose buvo kalbama apie būdus užbaigti šalį alinančią politinę ir ekonominę krizę.

A. Saabas ir jo verslo partneris Alvaro Pulido Jungtinėse Valstijose kaltinami valdę tinklą, kuris buvo sukurtas siekiant pasipelnyti iš Venesuelai – didelės ekonominės krizės alinamai naftos turtingai šaliai – skirtos pagalbos maistu.

Įtariama, kad jie iš Venesuelos į sąskaitas, kurias valdė Jungtinėse Valstijose ir kitose šalyse, pervedė apie 350 mln. JAV dolerių. Jiems gresia laisvės atėmimo iki 20 metų bausmė.

2019 metų liepą A. Saabui, kuris taip pat turi Venesuelos pilietybę ir Venesuelos diplomatinį pasą, Majamyje buvo pareikšti kaltinimai pinigų plovimu. 2020 metų birželį, kai lėktuvas, kuriuo jis skrido, buvo nusileidęs Žaliajame Kyšulyje, jis buvo suimtas.

Venesuelos opozicija A. Saabą apibūdino kaip N. Maduro populistinio socialistinio režimo statytinį, užsiimantį „nešvariais reikalais“. Jo išdavimą JAV palankiai įvertino ir Kolumbijos prezidentas Ivanas Duque.

„Alexo Saabo ekstradicija yra triumfas kovojant su narkotikų kontrabanda, pinigų plovimu ir korupcija, kurią skatina Nikolaso Maduro diktatūra“, – tviteryje parašė jis.

Sprendimą išduoti A. Saabą pasveikino ir Venesuelos opozicijos lyderis Juanas Guaidas, kurį JAV ir dar daugiau nei 50 pasaulio šalių laiko laikinuoju Venesuelos prezidentu.

Politiniai įkaitai

Nors su A. Saabo išdavimu tai oficialiai nėra siejama, tačiau netrukus po to, kai pasklido žinia apie jo perdavimą JAV, Venesueloje į neįvardytą kalėjimą buvo perkelti šeši buvę vienos naftos bendrovės vadovai, kurie iki šiol buvo laikyti namų arešto sąlygomis.

Jie anksčiau dirbo Venesuelos valstybinės naftos bendrovės PDVSA JAV padalinyje „Citgo“. Penki iš jų yra JAV piliečiai, o šeštasis turi leidimą nuolat gyventi JAV.

„Venesueloje suimti amerikiečiai dabar yra naudojami kaip politiniai įkaitai“, – pareiškė įtakingas JAV demokratų partijos narys Billas Richardsonas, kuris pernai vadovavo nesėkmingai misijai išlaisvinti Venesueloje laikomus amerikiečius.

„Mes ir toliau sieksime jų paleidimo“, – patikino jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.