ES: derybos su Iranu ketvirtadienį Briuselyje nevyks

Europos Sąjunga ketvirtadienį Briuselyje nerengs susitikimo su Iranu dėl derybų branduoliniu klausimu atnaujinimo, sakė bloko atstovė, paprieštaraudama Teherano pareiškimui.

Irano vėliava.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Irano vėliava.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-18 17:50, atnaujinta 2021-10-18 17:53

Nabila Massrali naujienų agentūrai AFP pirmadienį sakė: „Ketvirtadienį susitikimo nebus.“

„Šiuo metu negalime patvirtinti, ar ir [jei taip, tai] kada susitikimas įvyks“, – pridūrė ji.

Kiek anksčiau Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas sakė, kad šalies pagrindinis derybininkas Ali Bagheri ketvirtadienį nuvyks į Briuselį diskusijoms.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis anksčiau pirmadienį sakė, jog yra „vilties, kad artimiausiomis dienomis Briuselyje įvyks parengiamieji susitikimai“, bet pridūrė, kad nėra tuo tikras.

ES, kuri veikia kaip Irano 2015 metų susitarimo su pasaulio galiomis koordinatorė, siekia atnaujinti derybas dėl šio susitarimo gaivinimo 2018 metais pasitraukus iš jo tuometinio prezidento Donaldo Trumpo vadovautoms Jungtinėms Valstijoms.

D. Trumpą pakeitusiam prezidentui Joe Bidenui užsiminus apie norą sugrįžti į susitarimą ir panaikinti pirmtako įvestas sankcijas, balandį Vienoje prasidėjo derybos.

Tačiau birželį jos sustojo Irano prezidentu išrinkus ultrakonservatyvų Ebrahimą Raisi.

Teheranas pastarosiomis savaitėmis ne kartą sakė, kad siekia netrukus sugrįžti prie visapusiškų derybų Vienoje, bet datos nepaskyrė, nors kitos sutarties dalyvės vis labiau nekantrauja.

JAV derybose Vienoje dalyvavo tik netiesiogiai. Vašingtonas tvirtina, kad Iranas privalo vėl laikytis vis labiau ignoruojamų savo įsipareigojimų pagal minimą susitarimą dėl jo branduolinės programos apribojimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.