Vengrijos konservatorių meras P. Marki-Zay iškovojo teisę rinkimuose varžytis su V. Orbanu

Vengrijos pietryčiuose esančio miesto meras konservatorius Peteris Marki-Zay buvo išrinktas bendru opozicijos kandidatu mesti iššūkį ministrui pirmininkui Viktorui Orbanui kitais metais vyksiančiuose rinkimuose.

 Vengrijos vėliava.<br> 123rf.com nuotr.
 Vengrijos vėliava.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 18, 2021, 10:42 AM

Hodmezėvašarhėjaus miesto meras šią teisę užsitikrino laimėjęs sekmadienį vykusius pirminius rinkimus.

Praktikuojantis katalikas, septynių vaikų tėvas P. Marki-Zay sekmadienį antrajame rinkimų ture surinko 57 proc. balsų ir įveikė europarlamentarę iš kairiojo sparno „Demokratinės koalicijos“ Klarą Dobrev, gavusią 43 proc. balsų.

„Norime naujos, švaresnės, sąžiningos Vengrijos, o ne tik pakeisti V. Orbaną ar jo partiją“, – sakė P. Marki-Zay džiūgaujantiems savo šalininkams Budapešte, paminėdamas premjero nacionalisto valdančiąją dešiniojo sparno partiją „Fidesz“.

„Nuo dabar palaikau Peterį Marki-Zay“, – sakė K. Dobrev, pripažindama pralaimėjimą pirminiuose rinkimuose.

Ji taip pat paragino opoziciją susivienyti po piktos rinkimų kampanijos.

Pirminius rinkimus organizavo šešių partijų opozicinis aljansas, suformuotas praeitais metais kovoti su paprastosios (santykinės) daugumos rinkimų sistema, palankia V. Orbanui ir jo valdančiajai partijai.

Tokie pirminiai rinkimai organizuoti pirmą kartą šalies istorijoje, siekiant išrinkti tik vieną kandidatą, besivaržysiantį su V. Orbanu, ir po vieną opozicijos kandidatą kiekvienoje rinkimų apygardoje. Rinkimai Vengrijoje vyks balandį.

Girdamas pirminių rinkimų procesą, P. Marki-Zay sakė, kad visoje šalyje išrinkti švarios reputacijos kandidatai, sugebėsiantys išvaduoti šalį nuo „labiausiai korumpuotos sistemos per Vengrijos tūkstančio metų istoriją“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.