Brazilijos Senato komitetas rekomenduoja dėl atsako į COVID-19 iškelti bylą J. Bolsonaro

Brazilijos Senato komitetas trečiadienį rekomendavo prezidentui Jairui Bolsonaro pareikšti mažiausiai 10 kaltinimų, įskaitant kaltinimus nusikaltimais žmoniškumui, dėl jo atsako į COVID-19 pandemiją, pranešė vietos žiniasklaida, remdamasi senatorių ataskaita.

Jairas Bolsonaro<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Jairas Bolsonaro<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 20, 2021, 9:51 PM

Po pusmetį trukusių audringų posėdžių, kuriuose skambėjo emocingi liudytojų parodymai ir buvo atskleidžiami šiurpą keliantys faktai, tyrimą vykdęs komitetas pareikalavo pareikšti kaltinimus apie 60 asmenų, įskaitant penkis dabartinis ir buvusius ministrus bei tris J. Bolsonaro sūnus.

Brazilija, užfiksavusi daugiau kaip 600 tūkst. mirties nuo COVID-19 atvejų, yra viena labiausiai pandemijos paveiktų pasaulio šalių.

J. Bolsonaro ne kartą menkino viruso pavojų: vadino jį „nedideliu gripu“, propagavo gydymo būdus, kuriuos mokslininkai laiko neveiksmingais, pasisakydavo prieš karantino priemones viruso plitimui sulėtinti, taip pat prieš skiepus.

Centristas senatorius Renanas Calheirosas, pagrindinis 1,2 tūkst. puslapių ataskaitos autorius, vėliau trečiadienį pristatys šį dokumentą Kongrese.

Jis prašys, kad prezidentas būtų apkaltintas „tyčiniais“ nusikaltimais, tokiais kaip „šundaktarystė“ ir „nusikaltimai žmoniškumui“.

Tačiau R. Calheirosas paskelbė po tam tikrų ginčų komitete paskutinę minutę išbraukęs kaltinimus nužudymu ir genocidu.

Remiantis ataskaita, komitetas „surinko įrodymų, kad federalinė vyriausybė... kovodama su koronaviruso pandemija veikė lėtai, sąmoningai sukeldama gyventojams realią masinio užsikrėtimo riziką“.

Nors kaltinimai rimti, procesas gali būti tik simbolinis, nes J. Bolsonaro turi pakankamą paramą Kongrese, kad išvengtų apkaltos.

Be to, generalinis prokuroras Augusto Arasas, valstybės vadovo paskirtas sąjungininkas, galėtų apsaugoti jį nuo bet kokių kaltinimų.

J. Bolsonaro, kurio ateinančiais metais laukia sudėtingi visuotiniai rinkimai, atmetė komiteto parengtą dokumentą kaip „maskaradą“.

„Ataskaita atrodys kaip nuosprendis, bet vyriausybė rami. Galima kritikuoti prezidento požiūrį, bet ne apkaltinti jį“, – interneto svetainei „Uol“ sakė vyriausybės bloko Senate lyderis Fernando Bezerra.

Trečiadienį J. Bolsonaro nesureikšmino kritiškos Senato komiteto ataskaitos.

„Žinome, kad esame visiškai nekalti. Žinome, kad nuo pat pirmos akimirkos elgėmės teisingai“, – pareiškė prezidentas, komentuodamas komiteto rekomendaciją pareikšti jam mažiausiai 10 kaltinimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.