Rusija, Kinija ir Iranas kartu su Talibanu sieks „stabilumo regione“

Rusija ir Centrinės Azijos valstybės trečiadienį susitarė bendradarbiauti su Talibanu siekdami skatinti saugumo užtikrinimą regione ir paragino Afganistano naujuosius vadovus laikytis „nuosaikios“ politikos.

Rusija, Kinija ir Iranas kartu su Talibanu sieks „stabilumo regione“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusija, Kinija ir Iranas kartu su Talibanu sieks „stabilumo regione“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 20, 2021, 8:24 PM, atnaujinta Oct 20, 2021, 8:27 PM

„Buvo konstatuota, kad tolesnė praktinė sąveika su Afganistanu turėtų būti kuriama atsižvelgiant į naują realybę – šioje šalyje į valdžią atėjo Talibano judėjimas, nepriklausomai nuo tarptautinės bendruomenės oficialaus naujosios Afganistano vyriausybės pripažinimo“, – rašoma pranešime, paskelbtame Rusijos užsienio reikalų ministerijos svetainėje.

Jame dabartinė Afganistano vadovybė raginama „imtis papildomų priemonių, siekiant pagerinti viešojo administravimo sistemą ir suformuoti tikrai įtraukią vyriausybę, kuri tinkamai atspindėtų visų pagrindinių šalies etninių politinių jėgų interesus, o tai taps pagrindine Afganistano nacionalinio susitaikymo proceso užbaigimo sąlyga“.

Maskvoje vykusiose derybose dalyvavę atstovai iš 10 šalių susitarė „skatinti saugumą Afganistane, kad prisidėtų prie stabilumo regione“, ir paragino Talibaną laikytis „nuosaikios ir tvirtos vidaus ir išorės politikos, draugiškos politikos Afganistano kaimynių atžvilgiu“.

Kalbant apie vidaus politiką, Talibanas paragintas „gerbti etninių grupių, moterų ir vaikų teises“.

Didžiausią tarptautinės bendruomenės susirūpinimą kelia moterų teisių padėtis valdant islamistų režimui.

Be to, šią savaitę vidaus reikalų ministras Sirajuddinas Haqqani, vienas aukščiausio rango pareigūnų Talibano vyriausybėje, gyrė mirtininkus sprogdintojus, pavadindamas juos „islamo didvyriais“.

Talibanui labai reikia sąjungininkų, nes sustabdžius pagalbą iš užsienio šalies ekonomika atsidūrė prie žlugimo slenksčio, kyla maisto produktų kainos ir auga nedarbas.

Šalys išreiškė „susirūpinimą dėl uždraustų teroristinių organizacijų veiklos pasireiškimo Afganistane“.

Be to, Maskvos susitikimo dalyviai išreiškė „didelį susirūpinimą dėl prastėjančios socialinės ir ekonominės bei humanitarinės padėties Afganistane“ ir pareiškė, kad „reikia sutelkti konsoliduotas tarptautinės bendruomenės pastangas, kad Afganistano žmonėms būtų skubiai suteikta humanitarinė ir ekonominė pagalba atkuriant šalį po konflikto“.

„Atsižvelgdamos į tai šalys pasiūlė pradėti kolektyvinę iniciatyvą kuo greičiau sušaukti reprezentatyvią tarptautinę donorų konferenciją, kurią globotų Jungtinės Tautos“, – nurodoma pareiškime.

Jame priduriama, kad „pagrindinę ekonominio ir finansinio atstatymo po konflikto ir Afganistano vystymosi naštą turėtų prisiimti jėgos, kurių kariniai kontingentai šioje šalyje buvo pastaruosius 20 metų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.