25-erių vyrui pareikšti kaltinimai nužudžius britų parlamentarą D. Amessą

Jungtinėje Karalystėje vienam 25 metų vyrui buvo pareikšti kaltinimai britų parlamentaro Davido Amesso nužudymu, ketvirtadienį pranešė Karališkoji prokuratūra.

25-erių vyrui pareikšti kaltinimai nužudžius britų parlamentarą D. Amessą.    <br>AP/Scanpix nuotr.
25-erių vyrui pareikšti kaltinimai nužudžius britų parlamentarą D. Amessą.    <br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-21 15:13, atnaujinta 2021-10-21 16:11

Parlamento narys buvo mirtinai subadytas per susitikimą su savo apygardos rinkėjais praėjusią savaitę.

Pasak pareigūnų, 25 metų britas Ali Harbi Ali, kilęs iš Somalio, buvo sulaikytas nusikaltimo vietoje Pajūrio Li miestelyje, esančiame į rytus nuo Londono. Jam taip pat gresia atskiras kaltinimas rengus teroro aktus.

Karališkoji prokuratūros tarnyba nurodė, kad ji „teismui teigs, jog ši žmogžudystė yra susijusi su terorizmu, tai yra ji buvo įvykdyta tiek dėl religinių, tiek dėl ideologinių motyvų“.

Pasak JK prokuratūros specialiojo nusikalstamumo ir kovos su terorizmu skyriaus vadovas Nicko Price'o, taip nuspręsta „peržiūrėjus Londono policijos tyrimo metu surinktus įrodymus“.

Londono policijos specialiųjų operacijų komisaro padėjėjas Mattas Jukesas žurnalistams sakė, kad tyrimas dar tęsiamas.

„Žiniasklaidoje buvo daug spekuliacijų dėl kaltinamojo kilmės, istorijos ir motyvų, – sakoma jo pranešime. – Suprantu didžiulį visuomenės susidomėjimą šia byla.“

„Bet dabar, kai jau pareikšti kaltinimai, labai svarbu, kad visi komentuojantys ką nors viešai būtų santūrūs, kad ateityje tai kaip nors nepakenktų teisminėms procedūroms“, – perspėjo M. Jukesas.

Vėliau ketvirtadienį kaltinamasis turėtų stoti prieš teisėjus Londone.

Beveik 40 metų parlamente dirbusio ir karalienės Elizabeth II 2015 metais į riterius įšventinto D. Amesso mirtis sukrėtė visą Britaniją, bet ypač jos politikus, kurie visad didžiuojasi esą lengvai pasiekiami savo rinkėjams. Ji taip pat paskatino diskusijas aukščiausiuose politikos sluoksniuose, kaip šalis saugo savo lyderius ir tvarkosi su ekstremizmu šalies viduje.

D. Amessas buvo nužudytas praėjus kiek daugiau nei penkeriems metams po to, kai ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas nužudė leiboristų parlamentarę Jo Cox. Ji buvo pirmoji nužudyta JK įstatymų leidėja nuo tada, kai beveik prieš tris dešimtmečius pasirašytas taikos susitarimas nutraukė smurtą Šiaurės Airijoje.

69 metų D. Amessas, penkių vaikų tėvas, buvo padurtas per susitikimą su savo rinkėjais bažnyčios salėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.