JAV ir Europos šalys pasmerkė Šiaurės Korėjos naujausios raketos paleidimą

Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė ir Prancūzija trečiadienį patvirtino Jungtinėms Tautoms, kad Šiaurės Korėja pasiekė naują pažangą vystydama savo ginklavimosi programas, izoliuotai valstybei paleidus balistinę raketą iš pasinėrusio povandeninio laivo.

Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė ir Prancūzija trečiadienį patvirtino Jungtinėms Tautoms, kad Šiaurės Korėja pasiekė naują pažangą vystydama savo ginklavimosi programas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė ir Prancūzija trečiadienį patvirtino Jungtinėms Tautoms, kad Šiaurės Korėja pasiekė naują pažangą vystydama savo ginklavimosi programas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2021, 10:23 AM

Vakarų šalių ambasadoriai, pasisakę prieš JT Saugumo Tarybos uždarą posėdį, skubiai sušauktą Vašingtono ir Londono prašymu, pasmerkė antradienį įvykusį raketos paleidimą kaip naują Pchenjano „provokaciją“.

Jie nekalbėjo apie galimas naujas sankcijas arba kokius nors bendrus Saugumo Tarybos veiksmus, bet sakė, kad galiojančios tarptautinės sankcijos Šiaurės Korėjai turėtų būti veiksmingiau įgyvendinamos.

Posėdžiui pasibaigus nei Kinija, nei Rusija – dvi kitos nuolatinės Saugumo Tarybos narės – nepasisakė.

Anonimais pageidavę likti diplomatai teigė, kad nė viena iš Tarybos narių nepateikė jokio bendro pareiškimo projekto.

Per ankstesnį uždarą Saugumo Tarybos posėdį, surengtą spalio 1-ąją po kito Šiaurės Korėjos raketos bandymo, Prancūzija pasiūlė bendro pareiškimo projektą, bet Maskva ir Pekinas jį atmetė, sakė diplomatai.

„Griežtai smerkiame šį provokuojamą aktą, kuris yra JT Saugumo Tarybos rezoliucijų aiškus pažeidimas“, – sakė Airijos ambasadorė prie JT Geraldine Byrne Nason, kurios šalis kartu su Estija prisidėjo patvirtinant, kad Šiaurės Korėja sustiprino savo ginkluotės pajėgumus.

Diplomatė pridūrė, kad raketos paleidimas iš povandeninio laivo „pabrėžia KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) tolesnį branduolinės ir raketų programos stiprinimą, [šiai šaliai] paskelbus užmojį galiausiai įgyti jūroje dislokuojamų branduolinių pajėgumų“.

2017 metais tuometis JAV prezidentas Donaldas Trumpas įtikino JT Saugumo Tarybą vienbalsiai priimti tris vis griežtesnių ekonominių sankcijų Šiaurės Korėjai paketus, nutaikytus prieš šios šalies naftos importą, taip pat anglių, geležies, žuvies ir tekstilės eksportą.

„Rimčiau įgyvendinti“

„KLDR privalo nedelsdama baigti destabilizuojančius veiksmus ir imtis konkrečių žingsnių, kad atsisakytų savo balistinių raketų, kitų MND (masinio naikinimo ginklų) ir branduolinės programos – visiškai, patikrinamai ir neatšaukiamai“, – pridūrė Airijos nuolatinė pasiuntinė.

„Šie paleidimai aiškiai demonstruoja poreikį visiškai ir veiksmingai įgyvendinti JT sankcijas, taip pat opią būtinybę imtis veiksmų dėl KLDR sankcijų vengimo“, – pridūrė ji.

JAV ambasadorė Linda Thomas-Greenfield savo ruožtu sakė, kad „kiekvienas KLDR masinio naikinimo ginklų ir balistinių raketų programų patobulinimas destabilizuoja regioną ir kelia grėsmę tarptautinei taikai ir saugumui“.

„Jungtinės Valstijos ragina KLDR susilaikyti nuo tolesnių provokacijų“, kurios yra „neteisėti veiksmai... pažeidžiantys daugelį Saugumo Tarybos rezoliucijų“, pridūrė amerikiečių diplomatė.

„Taip pat raginame visas valstybes nares vykdyti įsipareigojimus dėl sankcijų, – pažymėjo L. Thomas-Greenfield. – Sankcijų režimas jau įvestas; mums tiesiog reikia šį režimą rimčiau įgyvendinti. Turime susitelkti į pažeidinėjančius sankcijas.“

D. Trumpo administracija anksčiau tiesiogiai kaltindavo Kiniją ne visiškai taikant Pchenjanui įvestas tarptautines sankcijas, nors Pekinas tokius kaltinimus atmesdavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.