R. T. Erdoganas grasina išsiųsti 10 Vakarų ambasadorių

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ketvirtadienį pagrasino išsiųsti Jungtinių Valstijų, Vokietijos ir dar aštuonių Vakarų šalių ambasadorius, jiems pasmerkus vieno turkų pilietinės visuomenės lyderio kalinimą.

Recepas Tayyipas Erdoganas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Recepas Tayyipas Erdoganas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2021, 3:19 PM

Paryžiuje gimęs 64 metų filantropas ir aktyvistas Osmanas Kavala kalinamas nuo 2017 metų be teismo nuosprendžio. Jo kalinimas Vakaruose vertinamas kaip prezidento R. T. Erdogano augančio nepakantumo kitamaniams ženklas.

Pirmadienį 10 ambasadorių paskelbė retą bendrą pareiškimą, kuriame pabrėžė, kad besitęsiantis O. Kavalos laikymas už grotų „meta šešėlį“ ant Turkijos.

„Pasakiau mūsų užsienio reikalų ministrui, kad negalime turėti prabangos priimti juos savo šalyje“, – sakė R. T. Erdoganas.

O. Kavalai pareikšta virtinė kaltinimų, susijusių su 2013 metais vykusiais antivyriausybiniais protestais ir nesėkmingu kariniu puču 2016-aisiais.

Savo pareiškime JAV, Vokietija, Kanada, Danija, Suomija, Prancūzija, Nyderlandai, Naujoji Zelandija, Norvegija ir Švedija paragino „teisingai ir greitai baigti nagrinėti [O. Kevalos] bylą“.

Visų 10 šalių pasiuntiniai antradienį buvo iškviesti į Turkijos užsienio reikalų ministeriją.

R. T. Erdoganas, kalbėdamas su turkų žurnalistais lėktuve, kuriuo jis grįžo po kelionės po Afriką, leido suprasti esąs įtūžęs.

„Ar jūsų kompetencijos ribose taip mokyti Turkiją? Kas jūs tokie?“ – sakė jis.

Kitas O. Kavalos teismo posėdis turi įvykti lapkričio 26 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.