Salvadoro Kongresas paliko galioti abortus visiškai draudžiantį įstatymą

Salvadoro Kongresas trečiadienį balsavo už visišką abortų draudimą, neleidžiantį nutraukti nėštumo net išskirtiniais atvejais.

 Salvadoro Kongresas paliko galioti abortus visiškai draudžiantį įstatymą.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Salvadoro Kongresas paliko galioti abortus visiškai draudžiantį įstatymą.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2021, 2:33 PM

Salvadoro įstatymas draudžia nutraukti nėštumą bet kokiu atveju, o už jo pažeidimą numatyta iki aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Kai kuriuos abortų atvejus, net įvykdytus ne savo noru, prokurorai ir teisėjai priskiria „žmogžudystei sunkinančiomis aplinkybėmis“; už juos numatyta iki 50 metų įkalinimo bausmė.

„Priėmėme šį įstatymą, siekdami apsaugoti gyvybę nuo jos pradėjimo akimirkos“, – po balsavimo sakė valdančiajai partijai „Naujos idėjos“ atstovaujanti Kongreso narė Rebeca Santos.

Kongreso opozicinės partijos narė Dina Argueta pasmerkė įstatymo šalininkų „nesuinteresuotumą suteikti moterims teisių“.

„Nesvarstyti aborto [leidimo] esant tam tikroms aplinkybėms yra jų teisių pažeidimas, nes jos yra verčiamos susitaikyti su situacijomis, dažnai keliančiomis pavojų jų pačių gyvybei“, – sakė D. Argueta.

Balsavimas vyko dėl peticijos, kurią rugsėjo mėnesį pateikė moterų teisių gynimo grupės, siekiančios abortų draudimo įstatymo taikymo išimčių.

Jų siūlytos pataisos būtų leidusios nutraukti nėštumą, jei jis būtinas siekiant išgelbėti moters gyvybę, taip pat gyvybei pavojingos vaisiaus deformacijos atveju arba jei nėštumas „yra lytinio smurto rezultatas“.

Tačiau trečiadienį Kongreso narių dauguma šią peticiją atmetė.

Žmogaus teisių organizacijos ragino nutraukti visišką abortų draudimą, pagal kurį moterys ir mergaitės neretai būna įkalinamos net ir tai atvejais, kai vaisius gimsta negyvas arba jos patiria persileidimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.