Italijoje stojo prieš teismą migrantų laivo neįleidęs buvęs VRM vadovas M. Salvini

Italijoje šeštadienį stojo prieš teismą dešiniųjų pažiūrų vidaus reikalų eksministras Matteo Salvini, kaltinamas pagrobimu, nes 2019 metais draudė jūroje įstrigusiam migrantus gelbėjusiam ispanų laivui atplaukti į Siciliją.

 Matteo Salvini.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Matteo Salvini.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 23, 2021, 3:49 PM

Tai pirmas teismo procesas dėl M. Salvini veiksmų, kuriais jis užkirto kelią migrantų išlaipinimui, kai 2018–2019 metais ėjo vidaus reikalų ministro pareigas. Šalį tuomet valdė jo vadovaujama dešiniosios partijos „Lyga“ ir populistinio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) trapi koalicija.

Buvęs ministras dalyvavo Sicilijos Palermo mieste surengtame pirmajame teismo posėdyje, per kurį buvo planuojama daugiausia svarstyti procedūrinius prašymus.

Politikas tvirtino vykdęs savo pareigą, kai atsisakė įsileisti laivą „Open Arms“ ir jo išgelbėtus 147 žmones, surinktus prie Libijos krantų Viduržemio jūroje.

M. Salvini laikėsi griežtos pozicijos dėl atvykstančių migrantų – neįsileisdavo laivų ir ragindavo Europą palengvinti Italijos naštą.

Prokurorai kaltina dešiniųjų lyderį pareigų nevykdymu ir pagrobimu už tai, kad 2019 metų rugpjūtį jis kelias dienas nesutiko įleisti minimo laivo į uostą.

Per beveik tris savaites trukusį ginčą kai kurie migrantai iš nevilties iššoko už borto, o kapitonas maldavo suteikti laivui saugų prieglobstį. Kai kurie iš tų migrantų dėl humanitarinių ar medicininių priežasčių vėliau buvo perkelti į saugią vietą, o likusiems 83 galiausiai buvo leista išsilaipinti Lampedūzoje.

„Tikimės teisingumo dėl nereikalingų kančių, kurias visi šie žmonės patyrė per tas 20 dienų“, – sakė Ispanijos nevyriausybinės organizacijos „Open Arms“ vadovas Oscaras Campsas.

Anksčiau šiemet Katanijos teismas Sicilijoje nusprendė nebausti M. Salvini panašioje byloje dėl Italijos pakrančių sargybos laivu išgelbėtų 116 migrantų laikymo jūroje penkias dienas (irgi 2019 metais).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?