Lenkijoje minint teisės į abortą suvaržymo metines vyko protesto akcijos

Varšuvoje ir kituose Lenkijos miestuose protestuotojai penktadienį vakare rinkosi paminėti konstitucinio teismo sprendimo, šalyje smarkiai suvaržiusio teisę į abortus, pirmųjų metinių.

Lenkijoje minint teisės į abortą suvaržymo metines vyko protesto akcijos. <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Lenkijoje minint teisės į abortą suvaržymo metines vyko protesto akcijos. <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-23 11:00

Pernai spalį Konstitucinis Tribunolas paskelbė išvadą, kad teisės aktai, leidžiantys nutraukti nėštumą ir vaisiaus apsigimimo atveju, net jei apsigimimas yra toks didelis, kad gimusiam kūdikiui nebus vilties išgyventi, prieštarauja šalies pagrindiniam įstatymui.

Lenkijoje, kurioje dauguma gyventojų yra katalikai, šiuo sprendimu faktiškai buvo beveik visiškai panaikinta teisė į abortą. Dabar teisėtai nutraukti nėštumą galima tik išžaginimo arba kraujomaišos atvejais, taip pat kai nėštumas kelia pavojų moters gyvybei.

Praeitais metais priimtas sprendimas išprovokavo Lenkijoje didžiulius protestus.

Tačiau penktadienį Varšuvoje rengtos akcijos buvo mažos.

Demonstracijas organizavo visuomeninis judėjimas „Moterų streikas“ („Strajk kobiet“), kovojantis už moterų reprodukcines teises. Tokie renginiai buvo suplanuoti 20-yje miestų.

Teisę į abortą sugriežtinančius įstatymus pasiūlė konservatyvios valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), palaikančios glaudžius ryšius su Katalikų Bažnyčia, nariai. Anot jų, tokiu būdu siekta užtikrinti, kad nebūtų nutraukiamas nėštumas, kai vaisiui nustatomas Downo (Dauno) sindromas. Iki priimant naująsias pataisas tokie abortai sudarė didelę dalį Lenkijoje atliekamų abortų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.