Budapešte V. Orbano mitinge dalyvavo dešimtys tūkstančių žmonių

Dešimtys tūkstančių Vengrijos premjero Viktoro Orbano ir jo dešiniojo sparno vyriausybės šalininkų šeštadienį dalyvavimu demonstracijoje Budapešte išreiškė paramą ginčijamai lyderio politikai.

Vengrijos premjeras V.Orbanas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Vengrijos premjeras V.Orbanas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2021, 5:11 PM

„Taikos žygiu“ praminto mitingo dalyviai susirinko vakariniame Dunojaus krante, perėjo Laisvės tiltą ir per miesto centrą nužygiavo ten, kur V. Orbanas pasakė retą viešą kalbą savo šalininkams.

V. Orbanas nupiešė niūrią ateitį, laukiančią vengrų tuo atveju, jei jis patirtų pralaimėjimą per kitų metų pavasarį planuojamus nacionalinius rinkimus. Tikimasi, kad šie rinkimai bus didžiausias iššūkis 2010-aisiais prasidėjusiam jo valdymui.

Premjeras išvardijo savo vyriausybės ekonominius pasiekimus ir peikė ankstesnę Vengrijos socialistų vyriausybę, esą sukėlusią finansinį šalies žlugimą.

Demonstraciją organizavo nevyriausybinis Pilietinės vienybės forumas, aktyviai propaguojantis V. Orbano partijos „Fidesz“ politiką.

Forumo pirmininkas Laszlo Csizmadia (Laslas Čizmadija) naujienų agentūrai AP sakė, kad šiuo renginiu siekiama pademonstruoti Europos Sąjungai Vengrijos suverenumą. Pasak jo, ES „nepelnytai“ puola Vengriją dėl to, ką vadina nusigręžimu nuo demokratijos.

V. Orbanas taip pat užsipuolė ES ir sakė, kad Briuselis nuolat puldinėja Vengriją dėl jos ekonominės ir imigracijos politikos, supriešinusios jo vyriausybę su bloko lyderiais.

V. Orbano vyriausybė vis labiau spaudžiama ir Vengrijoje, ir tarptautiniu mastu. ES svarsto finansines nuobaudas šaliai, kilus susirūpinimui, kad V. Orbanas ardo demokratines institucijas ir įstatymo viršenybę.

Vengrijoje šešios didžiausios opozicinės partijos pažadėjo atidėti savo ideologinius nesutarimus ir suformuoti koaliciją, per būsimus rinkimus mesiančią iššūkį V. Orbano partijai.

Šios partijos šią savaitę per pirminius rinkimus išrinko savo bendrą nepriklausomą kandidatą į premjerus – Peterį Marki-Zay (Pėterį Markį-Zajų). Konservatyviu krikščionimi prisistatantis P. Marki-Zay teigia galintis patikti ir Vengrijos liberaliems rinkėjams, ir nepatenkintiems „Fidesz“ šalininkams.

Šeštadienį per bendrą opozicinių partijų demonstraciją, kurioje dalyvavo keli tūkstančiai žmonių, P. Marki-Zay AP sakė, kad jo vadovaujama koalicija kovos su korupcija, nutrauks žiniasklaidos persekiojimą ir piktnaudžiavimą valstybės institucijomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.