Tarp šalių įkaitus įtampai, rusai JAV imigracijos vizų dabar turės vykti į Varšuvą

Rusai, norintys prašyti JAV imigracijos vizos, dabar turi keliauti į JAV ambasadą Varšuvoje, sekmadienį patvirtino JAV Valstybės departamentas ir tokią padėtį paaiškino Maskvos įvestais suvaržymais.

Tarp šalių įkaitus įtampai, rusai JAV imigracijos vizų dabar turės vykti į Varšuvą.<br>123rf.com asociatyvi nuotr. 
Tarp šalių įkaitus įtampai, rusai JAV imigracijos vizų dabar turės vykti į Varšuvą.<br>123rf.com asociatyvi nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-25 15:31, atnaujinta 2022-09-14 17:53

Tarp JAV ir Rusijos tvyrant įtampai, abiem šalims išsiuntus viena kitos diplomatų, Maskva apribojo amerikiečių diplomatinių darbuotojų Rusijoje skaičių.

JAV sprendimas dėl vizų, įsigaliojęs spalio 12-ąją, išprovokavo griežtą rusų Užsienio reikalų ministerijos atstovės Marijos Zacharovos atsakymą.

Susirašinėjimo programėlėje „Telegram“ ji parašė, kad amerikiečių diplomatai seniai „griovė“ konsulinių paslaugų sistemą Rusijoje ir procedūrą, kuri turėtų būti įprastas, techninis dalykas, pavertė „tikru pragaru“.

Valstybės departamentas savo ruožtu kaltino vien Maskvą.

„Rusijos vyriausybės sprendimas uždrausti Jungtinėms Valstijoms išlaikyti, samdyti ar pagal kontraktus pasitelkti Rusijos ar trečiųjų šalių darbuotojus smarkiai veikia mūsų galimybes teikti konsulines paslaugas“, – sakoma naujienų agentūros AFP gautame Valstybės departamento atstovo pareiškime.

„Šiuo metu itin ribotas konsulinių darbuotojų Rusijoje skaičius neleidžia mums teikti įprastas vizas ar paslaugas JAV piliečiams, – nurodė atstovas. – Suprantame, kad tai reikšmingas pasikeitimas vizų prašytojams.“

Pareiškime vizų siekiantys žmonės įspėjami nevykti į Varšuvą be išankstinės registracijos apsilankymui ambasadoje.

Pareiškime pripažįstama, kad paslaugos perkėlimas į Varšuvą nėra „idealus sprendimas“.

„Atsižvelgėme į virtinę veiksnių, įskaitant artumą, skrydžių prieinamumą, patogumą pareiškėjams... rusiškai kalbančių vietoje pasamdytų darbuotojų buvimą ir [bendrai] darbuotojų skaičių“, – nurodė atstovas.

Varšuva yra maždaug už 1,2 tūkst. km nuo Maskvos.

Valstybės departamento interneto svetainėje Rusija minima tarp nedaugelio šalių, kuriose „Jungtinės Valstijos neturi konsulinio atstovavimo ar kuriose politinė arba saugumo situacija yra tokia silpna ar neaiški“, kad konsuliniai darbuotojai negali nagrinėti paraiškų dėl imigracijos vizų.

Dauguma šiame sąraše esančių šalių neturi tiesioginių santykių su JAV arba tie santykiai yra prasti. Tai tokios šalys kaip Kuba, Iranas, Sirija, Jemenas ir Venesuela.

Tęsiantis ginčui, kiek diplomatų abi šalys gali turėti viena kitos teritorijoje, Rusija įtraukė JAV į „nedraugiškų šalių“ sąrašą. Buvimas jame reiškia, kad norint samdyti Rusijos piliečius reikia gauti pritarimą.

Neimigracinių vizų siekiantys rusai gali toliau teikti paraiškas bet kurioje JAV ambasadoje ar konsulate užsienyje, jei fiziškai yra toje šalyje, nurodoma JAV pareiškime.

Tuo metu JAV ambasada Maskvoje galės tvarkyti tik „diplomatines ar tarnybines vizas“.

Abiem šalims išsiuntus nemažai viena kitos diplomatų, jų ambasadose ir konsulatuose dabar labai trūksta darbuotojų, paslaugų teikimas smarkiai sutrikęs.

Ši problema buvo svarbus klausimas per JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojos Victorios Nuland (Viktorijos Njuland) vizitą Rusijoje, įvykusį prieš dvi savaites, tačiau apie jokią apčiuopiamą pažangą neskelbta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.