JT ragina Latviją persvarstyti politiką dėl prieglobsčio prašytojų prie rytinės sienos

Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro biuras (UNHCR) paragino Rygą persvarstyti politiką dėl prieglobsčio prašančių asmenų prie Latvijos sienos su Baltarusija.

Latvijos ir Baltarusijos pasienis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Latvijos ir Baltarusijos pasienis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-26 08:17

UNHCR parengė ataskaitą, kuri perduota ministrų kabinetui ir Vidaus reikalų ministerijai. Dokumente rašoma, kad UNHCR pripažįsta ir supranta problemas, su kuriomis Latvija susiduria pasienyje su Baltarusija, taip pat sutinka su šalies vyriausybės nuogąstavimais dėl migracijos politizavimo.

Visgi, kaip pažymi UNHCR, pagrindinė teisė prašyti prieglobsčio turi būti gerbiama ir galiojant ekstremaliajai padėčiai.

UNHCR pasirengęs tęsti technines konsultacijas su Latvija, kad būtų rastas teisingas sprendimas žmonėms, kuriems būtina tarptautinė apsauga ir veiksminga prieiga prie prieglobsčio procedūros. Anot agentūros, jų prašymai suteikti prieglobstį turi būti nagrinėjami taikant teisingą ir greitą procedūrą.

Kaip pabrėžė UNHCR, nors šalys turi suverenią teisė kontroliuoti savo sienas ir nustatyti asmenų patekimo į šalį ir buvimo joje taisykles, ši prerogatyva reguliuojama tarptautiniais teisiniais įsipareigojimais.

UNHCR laikosi pozicijos, kad šalis, pasienyje gavusi prašymą suteikti prieglobstį, gerbdamas teisę į prieglobstį ir neišvarymo principą, įtvirtintus tarptautinėje teisėje, turi bent jau kuriam laikui priimti prieglobsčio prašytoją, kol bus nagrinėjamas jo prašymas.

UNHCR rekomenduoja Latvijai užtikrinti priėmimą savo teritorijoje ir prieigą prie prieglobsčio suteikimo procedūrų jo prašantiems asmenims griežtai laikantis neišvarymo principo, be kita ko, ir galiojant ekstremaliajai padėčiai.

JT agentūra rekomenduoja priimti vyriausybės nutarimo dėl ekstremaliosios padėties paskelbimo Latvijos ir Baltarusijos pasienyje pataisas, kad asmenims, prašantiems prieglobsčio Latvijoje, tokia galimybė būtų užtikrinta.

Labai padaugėjus neteisėtų bandymų kirsti Latvijos ir Baltarusijos sieną, vyriausybė nuo rugpjūčio 11-osios iki lapkričio 10-osios įvedė ekstremaliąją padėtį Ludzos, Kraslavos, Aukštutinės Dauguvos savivaldybėse ir Daugpilyje. Prieš savaitę nuspręsta ekstremaliąją padėtį ten pratęsti trims mėnesiams.

Europos Sąjunga kaltina Baltarusijos režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Minskui dėl represijų prieš opoziciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.