Brazilijos senatoriai pritarė kriminaliniams kaltinimams prezidentui J. Bolsonaro

Brazilijos Senato komisija antradienį pritarė ataskaitai su rekomendacija dėl atsako į COVID-19 pateikti kriminalinius kaltinimus prezidentui Jairui Bolsonaro, įskaitant kaltinimą nusikaltimais žmoniškumui.

Brazilijos prezidentas J. Bolsonaro.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Brazilijos prezidentas J. Bolsonaro.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2021, 11:38 AM, atnaujinta Oct 27, 2021, 1:08 PM

Septyni iš 11 komisijos senatorių balsavo už šį tekstą, pateiktą praėjusią savaitę po pusmetį trukusio Brazilijos atsako į pandemiją tyrimo. Ataskaitoje taip pat raginama apkaltinti 77 kitus žmones, įskaitant kelis ministrus ir tris J. Bolsonaro vaikus.

Kone 1,2 tūkst. puslapių ataskaitoje Brazilijos Aukščiausiasis Teismas raginamas sustabdyti kraštutinių dešiniųjų prezidento paskyras socialinės žiniasklaidos platformose „YouTube“, „Twitter“, „Facebook“ ir „Instagram“ dėl jo neteisingų pareiškimų, esą vakcinos nuo COVID-19 yra susijusios su AIDS.

Po dešimčių audringų posėdžių paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad J. Bolsonaro „tyčia neapsaugojo“ brazilų nuo „masinio užsikrėtimo“, pragaištingai bandydamas pasiekti vadinamąjį bandos imunitetą.

Ataskaitoje raginama pateikti prezidentui devynis kaltinimus, susijusius su tuo, kad jis menkino COVID-19 ir ignoravo ekspertų rekomendacijas dėl koronaviruso suvaldymo.

Tarp jų yra kaltinimai „nusikaltimais žmoniškumui“, „išsisukinėjimu“, „šundaktaryste“, kurstymu nusikalsti.

Komisija neturi įgaliojimų pati pareikšti kaltinimus ir mažai tikėtina, kad generalinis prokuroras ar žemųjų parlamento rūmų pirmininkas – J. Bolsonaro sąjungininkai – inicijuos baudžiamąsias ar apkaltos procedūras.

Tačiau ataskaita dar labiau pakenkia J. Bolsonaro prieš rinkimus, vyksiančius po metų. Prezidento populiarumas šiuo metu rekordiškai mažas ir apklausos rodo, kad jis rinkimuose pralaimėtų kairiųjų eksprezidentui Luizui Inacio Lulai da Silvai, jei balsavimas vyktų dabar.

Be to, kaltinimas nusikaltimais žmoniškumui teoriškai galėtų pasiekti Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą (TBT) Hagoje.

Po balsavimo senatoriai tylos minute pagerbė 606 tūkst. nuo COVID-19 mirusių brazilų. Pagal pandemijos aukų skaičių šalis atsilieka tik nuo Jungtinių Valstijų.

„Nebegalime toleruoti tokio elgesio“, – sakoma įstatymų leidėjų teismui pateiktame dokumente, anksčiau pasirašytame komisijos pirmininko pavaduotojo, opozicijos senatoriaus Randolfe Rodrigueso.

Dezinformacija apie AIDS

Tiesiogiai transliuotuose komisijos posėdžiuose skambėjo emocingi liudytojų parodymai ir buvo atskleidžiami šokiruojantys faktai apie neveiksmingų vaistų skyrimą „bandomaisiais triušiais buvusiems žmonėms“.

Senatoriai prašo teismo panaikinti J. Bolsonaro paskyrų socialiniuose tinkluose duomenų konfidencialumą ir įpareigoti „Facebook“, „Twitter“ bei „YouTube“ savininkę „Google“ pateikti įprastai slapta laikomą informaciją apie prezidento naudojimąsi socialinės žiniasklaidos platformomis.

Dokumente teismas taip pat raginamas įpareigoti J. Bolsonaro per nacionalinę televiziją paneigti savo ankstesnius pareiškimus, esą skiepai nuo koronaviruso gali paskatinti susirgimą AIDS, arba skirti kasdienes 50 tūkst. realų (7,7 tūkst., eurų) baudas, kol jis to nepadarys.

Minimą kontroversišką pareiškimą J. Bolsonaro padarė ketvirtadienį, per savo savaitinį tiesiogiai transliuotą kreipimąsi feisbuke.

Prezidentas sakė, kad Jungtinės Karalystės vyriausybės „oficialios ataskaitos rodo, jog žmonėms, visiškai paskiepytiems nuo COVID-19, daug greičiau nei manyta išsivysto įgytas imunodeficito sindromas“.

Britų vyriausybė, atsakydama į AFP faktų tikrinimo komandos užklausą, paneigė, kad J. Bolsonaro paminėtos ataskaitos apskritai egzistuoja.

„Facebook“ pašalino šį J. Bolsonaro įrašą, nurodęs, kad jis pažeidžia jo draudimą skleisti dezinformaciją. „YouTube“ žengė dar toliau – ne tik pašalino vaizdo įrašą, bet ir savaitei užblokavo ultradešiniųjų lyderio paskyrą.

„Nenoriu likti be feisbuko“

J. Bolsonaro tą informaciją, panašu, paėmė iš internete plintančio tariamo naujienų pranešimo.

„Rekomenduoju perskaityti straipsnį“, – sakė prezidentas tiesioginės transliacijos metu, nenurodydamas informacijos šaltinio.

„Čia jo neskaitysiu, nes nenoriu likti be „Facebook“ tiesioginių transliacijų“, – kalbėjo jis.

J. Bolsonaro, kaip ir buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas, kuriuo jis itin žavisi, aktyviai naudojasi socialiniais tinklais savo elektoratui telkti.

Jo žinutės socialiniuose tinkluose anksčiau buvo nekart pašalintos už tai, kad pažeidė draudimą skleisti dezinformaciją ar kurstė žmones nepaisyti taisyklių dėl socialinio atstumo laikymosi.

Tačiau tai pirmas kartas, kai buvo pašalintas vienas iš J. Bolsonaro savaitinių tiesioginių kreipimųsi, kurie yra jo komunikacijos kertinis akmuo.

2019 metų sausį prezidentu tapęs J. Bolsonaro tvirtina neketinantis skiepytis nuo COVID-19 ir anksčiau yra pajuokavęs, kad vakcina gali „paversti jus aligatoriumi“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.