Siaubinga situacija Lenkijos pasienyje: nėščios migrantės gimdo lauke

Lenkijos pareigūnai aptiko nelegaliai sieną su Baltarusija kirtusių šešiolikos migrantų grupę. Tarp jų buvusi nėščia 34 metų irakietė per sulaikymą staiga pasijuto prastai ir ėmė gimdyti.

 Migrantė Lenkijoje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Migrantė Lenkijoje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos Rytui“, Varšuva

Oct 28, 2021, 10:20 AM

Kai atvyko pasieniečių iškviesta greitoji pagalba, moteris jau buvo susilaukusi kūdikio. Irakietė nuvežta į Sokulkos miestelio ligoninę, gydytojų tvirtinimu, nei jos, nei vaiko gyvybei pavojaus jau nebėra.

Bet jei ne skubi medikų pagalba, kūdikis galėjo mirti, nes po gimimo kelias dienas turėjo kvėpavimo ir kraujotakos sutrikimų.

Tokiai būsenai įtakos turėjo ir tai, kad jis pasaulį išvydo pirma laiko – aštuonių ar net vos septynių mėnesių.

Migrantei pasisekė ir tuo atžvilgiu, kad gimdymo naktį Palenkėje laikėsi apie 6 laipsnius šilumos, nors pirma kelias naktis temperatūra buvo minusinė.

Kai mažylio sveikata pagerės, jis kartu su motina bus perkeltas į pabėgėlių apgyvendinimo centrą, mat irakietė pasiprašė politinio prieglobsčio Lenkijoje.

Tai jau antras nelegalių migrančių kūdikis, gimęs Lenkijos teritorijoje vos kirtus sieną su Baltarusija.

Prieš 2 savaites Sokulkos ligoninėje vaiko susilaukė 24 metų Kongo pilietė.

Pasieniečiai šią moterį irgi aptiko didesnėje pabėgėlių grupėje – kongietė pasiskundė, kad jai ką tik nubėgo vandenys. Greitoji pagalba spėjo migrantę nuvežti iki ligoninės, vaikas gimė sveikas. Motina su kūdikiu jau yra perkelti į pabėgėlių centrą.

Kita 29-erių kongietė tinklalapiui oko.press pareiškė, jog pasienyje patyrė persileidimą.

Moteris tvirtino, kad su grupe pabėgėlių ji šešis sykius prasiskverbė į Lenkijos teritoriją, bet kaskart miškuose buvo sugauta ir išvaryta atgal į Baltarusiją.

Brutaliai esą elgėsi abiejų valstybių pasieniečiai – vieni vijo iš Lenkijos ir gąsdino čia nebesirodyti, o kiti pagavę užlauždavo rankas ir jėga vėl išstumdavo iš Baltarusijos ignoruodami, kad ji yra nėščia.

Kongietė pasakojo susiviliojusi informacija internete, kad iš Baltarusijos per Lenkiją lengva patekti į Vakarus.

Ji lėktuvu esą atskrido į Maskvą, o iš ten automobiliu pasiekė Minską.

Baltarusijoje migrantus perėmė kariškiai: susodino į sunkvežimius ir nuvežę prie Lenkijos sienos instruktavo, kaip ją kirsti ir kur eiti.

Lenkijos pasienio tarnybos atstovė spaudai, kapitonė Kristyna Jakimik-Jarosz paneigė skundus, kad lenkų pareigūnai atgal į Baltarusiją varo net nėščias pabėgėles: joms suteikiama medicinos pagalba ir leidžiama gimdyti ligoninėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.