Teisių gynėjai: Rusijoje sparčiai daugėja politinių kalinių

Rusijoje šįmet smarkiai išaugo politinių kalinių skaičius, ir ši tendencija primena represijas baigiantis sovietų erai, trečiadienį pareiškė garsiausia Rusijos žmogaus teisių organizacija „Memorial“.

 A. Navalnas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 A. Navalnas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-28 09:01

Organizacija nurodė, kad šiuo metu šalyje yra bent 420 politinių kalinių, tarp jų pagrindinis Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas, pernai per plauką likęs gyvas po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Ankstesniais metais šis skaičius siekė 362, sakė „Memorial“ žurnalistams ir aktyvistams Maskvoje. Per šiuos metus valdžia ėmėsi beprecedenčių pastangų nutildyti kritiškus balsus, įskaitant A. Navalną, kuris vasarį buvo nuteistas kalėti pustrečių metų už tai, kad pažeidė senoje byloje dėl sukčiavimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas.

A. Navalno politinės organizacijos buvo uždraustos, o virtinė nepriklausomų žiniasklaidos priemonių įtrauktos į „užsienio agentų“ sąrašą.

„Deja, skaičiai kasmet nuolat auga“, – sakė „Memorial“ politinių kalinių paramos programos vadovas Sergejus Davidis, kalbėdamas apie teisių pažeidimus.

„Tai liūdna ir nerimą kelianti tikrovė“, – pridūrė jis.

S. Davidis sakė, kad „Memorial“ sąrašą sudarė vadovaudamasis Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) ir Europos Tarybos gairėmis politiniams kaliniams identifikuoti, tačiau tikrasis skaičius, manoma, yra „du ar net tris kartus didesnis“.

„Šie skaičiai labai panašūs į sovietinių laikų skaičius“, – kalbėjo „Memorial“ atstovas.

Sovietinių laikų disidentų vertinimu, 1987-aisiais Sovietų Sąjungoje buvo daugiau nei 700 politinių kalinių.

Kai A. Navalnas buvo pasiųstas už grotų, dešimtys žinomų Rusijos opozicijos veikėjų paliko šalį, valdžiai pasitelkus griežtas priemones kitokiai politinei nuomonei nuslopinti. Viena iš valdžios naudojamų priemonių yra žurnalistų ir žiniasklaidos organizacijų paskelbimas „užsienio agentais“.

„Grįžtame prie metodų, taikytų sovietiniais laikais“, – sakė sovietų eros disidentas, žurnalistas Aleksandras Podrabinekas, kalbėdamas apie teismų sistemos naudojimą valdžios kritikams bausti ir daugybę pranešimų apie pažeidimus bei kankinimus kalėjimuose.

„Memorial“ politinių kalinių sąraše minimi aktyvistai ir religinių mažumų atstovai. Šįmet sąrašą papildė 68 Jehovos liudytojų religinio judėjimo nariai. Rusija uždraudė Jehovos liudytojų judėjimą 2017 metais, pripažinusi jį ekstremistine organizacija.

Daugeliui šio JAV užgimusio krikščioniško judėjimo sekėjų buvo iškeltos baudžiamosios bylos, dešimtys jų buvo nuteisti kalėti. Šią savaitę trys Jehovos liudytojai buvo pasiųsti už grotų aštuoneriems metams.

Levas Ponomariovas, vienas iškiliausių žmogaus teisių gynėjų Rusijoje, sakė, kad Jehovos liudytojai tapo masinių represijų Rusijoje taikiniais.

„Jie kaltinami tuo, kad ne taip meldžiasi“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.