Baltieji rūmai: J. Bidenas tikisi susitikti su R. T. Erdoganu per Glazgo forumą

JAV prezidentas Joe Bidenas tikisi susitikti su savo kolega turku Recepu Tayyipu Erdoganu kitą savaitę Glazge vyksiančios Jungtinių Tautų konferencijos klimato kaitos klausimais kuluaruose, ketvirtadienį pranešė amerikiečių nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas.

J. Bidenas ir R. T. Erdoganas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Bidenas ir R. T. Erdoganas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-29 15:32

„Manau, kad jis susitiks su Turkijos prezidentu Glazge“, – sakė jis žurnalistams J. Bideno lėktuve, išvykusiame į Romą, kur prezidentas pirmiau dalyvaus Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime.

„Neturiu patvirtinimo, bet šiuo metu to tikimasi“, – pridūrė J. Sullivanas.

R. T. Erdoganas trečiadienį irgi užsiminė apie planuojamą susitikimą.

„Tikėtina, kad susitiksime ne Romoje, o Glazge“, – jį citavo turkų žiniasklaida.

„Atrodo, kad Romos ir Glazgo darbotvarkės pasikeitė“, – pažymėjo R. T. Erdoganas.

Susitikimas, kuris būtų antrasis tarp abiejų lyderių nuo J. Bideno išrinkimo prezidentu, įvyks Turkijai reikalaujant 1,4 mlrd. dolerių (1,2 mlrd. eurų) kompensacijos dėl Vašingtono sprendimo išmesti NATO sąjungininkę iš naikintuvų F-35 programos, Ankarai įsigijus rusiškų oro erdvės gynybos sistemos.

Be to, apie planuojamą susitikimą pranešta kilus diplomatiniam konfliktui, kai R. T. Erdoganas pagrasino išsiųsti Jungtinių Valstijų ir dar devynių Vakarų valstybių ambasadorius dėl jų paramos kalinamam Turkijos pilietinės visuomenės lyderiui.

R. T. Erdoganas, apkaltinęs šiuos pasiuntinius kišimusi į Ankaros reikalus, vėliau atsiėmė savo grasinimą, ambasadoms paskelbus pareiškimus, kad nesikiš į Turkijos vidaus reikalus.

Šį savaitgalį J. Bidenas pirmiausia dalyvaus G-20 viršūnių susitikime Romoje, o paskui vyks į Glazgą, kur sekmadienį prasidės iki lapkričio 12 dienos truksiančios COP26 klimato derybos.

Sudėtingi santykiai

R. T. Erdogano santykiai su J. Bidenu, su kuriuo jis pastarąjį kartą buvo susitikęs birželį vykusio NATO viršūnių susitikimo kuluaruose, yra sudėtingi.

Ankaros ir Vašingtono ryšiai pašlijo Turkijai 2019 metais įsigijus rusiškų oro gynybos sistemų S-400. Reaguodamos į tą žingsnį JAV užblokavo Ankaros planus įsigyti apie 100 naujos kartos amerikietiškų lėktuvų F-35.

R. T. Erdoganas reikalauja kompensacijos, ragindamas JAV pristatant senesnės kartos naikintuvus grąžinti bent dalį 1,4 mlrd. dolerių avanso, kurį Turkija sumokėjo už F-35.

F-35 klausimas bus svarbiausia susitikimo su J. Bidenu tema, pranešė turkų prezidentas ir pridūrė, kad jis turės galimybę tiesiogiai patvirtinti, ar Vašingtonas yra pasirengęs grąžinti pinigus per F-16 pristatymus.

Jei taip, „būsime pasiekę susitarimą“, nurodė turkų lyderis.

Bet kokiam potencialiam kariniam sandoriui turės pritarti JAV Kongresas, kur dėl R. T. Erdogano požiūrio į žmogaus teises vyrauja antiturkiškos nuotaikos.

Trečiadienį JAV ir Turkijos kariuomenių pareigūnai Ankaroje aptarė atšauktos radarais sunkiai susekamų naikintuvų F-35 programos nutraukimą.

Pentagonas pranešė, kad buvo paliesti „likę klausimai, susiję su rugsėjo 23 dieną užbaigtu Turkijos pašalinimu iš F-35 programos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.