Lenkijos Seimas svarsto prieš LGBT nukreiptą piliečių iniciatyvą

Lenkijos įstatymų leidėjai ketvirtadienį per emocingą posėdį aptarė pateiktą įstatymo projektą, pramintą „Stop LGBT“, numatantį uždrausti homoseksualių asmenų eitynes ir kitus viešus susibūrimus, tariamai skatinančius homoseksualius santykius.

 Lenkijos Seimas svarsto prieš LGBT nukreiptą piliečių iniciatyvą.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Lenkijos Seimas svarsto prieš LGBT nukreiptą piliečių iniciatyvą.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 29, 2021, 12:08 PM

Įstatymų leidėjai penktadienį per balsavimą nuspręs, ar atmesti šį projektą, ar toliau prie jo dirbti. Šis projektas yra piliečių teisėkūros iniciatyva, pateikta parlamentui konservatyvių pažiūrų aktyvistų.

Krzysztofas Kasprzakas, vienas iš projektą pateikusių aktyvistų, savo kreipimąsi į parlamentą pradėjo pavadindamas judėjimą už LGBT teises viena iš totalitarizmo formų. Jis prilygino šį judėjimą nacizmui ir tvirtino, kad LGBT šalininkai „siekia sugriauti natūralią tvarką ir įvesti terorą“.

Parlamento pirmininkas, kairiojo sparno atstovas Wlodzimierzas Czarzasty, pareiškė, kad tai buvo „atgrasiausia“ jo Seime girdėta kalba.

Virtinė opozicijos įstatymų leidėjų iš kairiųjų bei centro frakcijų ir netgi konservatyvios grupės pasmerkė pateiktą įstatymo projektą kaip nehumanišką, homofobišką ir pažeidžiantį šalies Konstitucijoje įtvirtintą teisę į taikius susirinkimus.

Tačiau projektą uoliai gyrė ultradešiniųjų sparnas. Piotras Kaleta iš valdančiosios konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) laikė iškėlęs nuotraukas su tariamais vaizdais iš LGBT eitynių, kurie, anot jo, šokiruoja.

„Norime normalumo Lenkijoje, – sakė P. Kaleta. – Jei kaltinate mus, kad esame įstrigę viduramžiuose, tuomet mes ir norime būti tokiuose viduramžiuose.“

Kol kas neaišku, ar per balsavimą, turintį įvykti penktadienio popietę, iniciatyva sulauks reikalingos paramos, kad prie jos būtų toliau dirbama.

Lenkijos dešiniojo sparno vyriausybė jau yra įsivėlusi į aštrų ginčą su Europos Sąjunga dėl šalies teismų nepriklausomumo ir teisės viršenybės. Taigi, gali būti, gal Varšuva nenorės įžiebti dar vieno konflikto su ES partnerėmis, kurių dauguma griežtai pasisako prieš bet kokią lesbiečių, gėjų, biseksualių ir translyčių asmenų diskriminaciją.

Pagal Lenkijos įstatymus piliečiai gali teikti parlamentui įstatymų projektus, jei juos pasirašo mažiausiai 100 tūkst. rinkėjų.

Organizacija „Gyvybės ir šeimos centras“, aktyviai stūmusi neseniai įvestus teisės į abortą suvaržymus, savo „Stop LGBT“ iniciatyvai surinko 140 tūkst. parašų.

Ketvirtadienį išplatintame pareiškime tarptautinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ pabrėžė, kad jei šis projektas bus priimtas, LGBT teisės Lenkijoje „atsidurs didesniame nei kada nors anksčiau pavojuje“.

„Raginame lenkus [įstatymų leidėjus] pripažinti, kad meilė yra meilė, ir atmesti šį neapykantos kupiną pasiūlymą, kuris yra absoliučiai diskriminacinis“, – sakė „Amnesty International“ atstovas Nilas Muižniekas.

„Nors šį projektą inicijavo ne Lenkijos vyriausybė, reikia aiškiai pasakyti: neapykantą kurstanti retorika, vyriausybės paversta norma, sukūrė atmosferą, kai žmonės jaučiasi įgalinti lieti savo fanatizmą“, – pridūrė jis.

Pastaraisiais metais Lenkijos valdančioji partija, įskaitant prezidentą, vykdo kampaniją prieš „LGBT ideologiją“, vaizduodama ją kaip skatinančią per ankstyvą paauglių seksualizaciją ir keliančią grėsmę šalies tradicinėms katalikiškoms vertybėms.

Prieš LGBT nukreipta retorika itin sustiprėja rinkimų kampanijų metų. Prieš dvejus metus maždaug 100 šalies miestų ir gyvenviečių pasiskelbė „zonomis be LGBT ideologijos“ ar priėmė vadinamąsias „šeimos teisių chartijas“, kuriose pabrėžiama, kad šeimos pamatas yra vyro ir moters sąjunga.

Visgi neseniai kai kurie regionai atsisakė „zonos be LGBT ideologijos“ statuso, ES pagrasinus sustabdyti finansavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.