Už dvigubą žmogžudystę, kurios nepadarė, kalėjime praleido 22 metus: dėl klaidingo nuosprendžio – dešimtys milijonų kompensacijos

Penktadienį federalinė prisiekusiųjų žiuri priteisė daugiau nei 25 mln. JAV dolerių už neteisingą įkalinimo nuosprendį vyrui iš Čikagos, kuris kalėjime praleido 22 metus, o 2016 m. buvo paleistas į laisvę.

Už dvigubą žmogžudystę, kurios nepadarė, vyras kalėjime praleido 22 metus.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Už dvigubą žmogžudystę, kurios nepadarė, vyras kalėjime praleido 22 metus.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 31, 2021, 1:59 PM, atnaujinta Oct 31, 2021, 3:34 PM

Eddie Boldenas buvo nuteistas už dvi 1994 m. įvykdytas žmogžudystes, kurios, kaip teigė policija, buvo nesėkmingas narkotikų sandoris. Ieškinyje rašoma, kad detektyvai jį laikė vieninteliu įtariamuoju ir nepaisė liudytojų, kurie tvirtino, kad žmogžudysčių metu jis buvo restorane.

„Šis nuosprendis yra visiškas ir galutinis Eddie Boldeno išteisinimas“, – penktadienį pareiškime sakė pagrindinis jo advokatas Ronaldas Saferis.

E.Boldenui kompensacinę žalą sumokės Čikagos miestas. Prisiekusieji taip pat nurodė dviems vis dar gyviems šios bylos policijos detektyvams sumokėti E.Boldenui 100 tūkst. JAV dolerių moralinę žalą.

1994 m. sausio 29 d. Irvingas Claytonas ir Derrickas Frazieras buvo rasti nušauti degančiame automobilyje. Kai kurie liudininkai teigė, kad E.Boldenas tuo metu, kai abi aukos buvo nušautos, vakarieniavo žuvies restorane.

Tačiau vienos iš aukų brolis, kuris taip pat buvo sužeistas per šaudymą, atpažino E.Boldeną kaip užpuoliką.

Miesto advokatai ir bylą tyrę detektyvai teigė, kad E.Boldenas buvo susijęs su gaujos nariu, romantiškai santykiavusiu su viena iš liudytojų. E.Boldenas buvo pripažintas kaltu ir nuteistas kalėti iki gyvos galvos, tačiau ilgai tvirtino esąs nekaltas.

2014 m. Ilinojaus apeliacinio teismo teisėjas nusprendė, kad E.Boldenas „svariai įrodė“, jog jo advokatas, neiškvietęs liudytojų, kurie matė jį restorane, buvo neveiksmingas.

Teisėjas iš pradžių nurodė surengti naują teismo procesą, tačiau 2016 m. Kuko apygardos prokuratūra nutraukė bylą, ir Boldenas išėjo į laisvę.

„Kalėjime jis praleido 22 metus, du mėnesius ir dvi savaites, žinodamas, kad yra nekaltas“, – piktinosi R.Saferis. – Prisiekusieji matė, ką Čikagos policijos departamentas padarė E.Boldenui, ir atliko aiškų sprendimą: Tai turi liautis.“

Čikagos teisės departamentas pareiškė peržiūrintis nuosprendį ir vertininantis savo teisines galimybes.

Parengta pagal „CBS News“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.