J. Bidenas reiškia „didelį susirūpinimą“ dėl krizės Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje

JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį išreiškė „didelį susirūpinimą“ dėl migrantų krizės Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje ir pridūrė, kad Vašingtonas aptarė šį klausimą tiek su Maskva, tiek su Minsku.

JAV prezidentas Joe Bidenas.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Joe Bidenas.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-13 09:17

„Tai kelia didelį susirūpinimą, – kalbėjo JAV vadovas. – Išsakėme savo susirūpinimą Rusijai... Išsakėme savo susirūpinimą Baltarusijai.“

„Tai yra didelė problema“, – pabrėžė J. Bidenas.

Padėtis Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje komplikavosi lapkričio 8 dieną, prie Lenkijos sienos iš Baltarusijos pusės susirinkus keliems tūkstančiams migrantų iš Vidurinių Rytų, norinčių patekti į ES. Lenkijos pareigūnai padėtį apibūdina kaip sunkiausią akimirką nuo krizės pasienyje pradžios.

ES kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Minskui dėl represijų prieš opoziciją.

Baltarusija tai neigia ir kaltina Lenkiją pažeidžiant savo humanitarinius įsipareigojimus dėl to, kad ši neįsileidžia migrantų.

Vakarų šalys Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje penktadienio naktį pareiškė solidarumą su Lietuva ir Lenkija bei pasmerkė Baltarusiją dėl elgesio su migrantais.

Estija, Prancūzija, Airija, Norvegija, Jungtinė Karalystė, JAV ir Albanija pareiškė, jog yra pasirengusios svarstyti naujas priemones Baltarusijos atžvilgiu dėl migrantų krizės pasienyje su Lenkija.

Anot jų, Minskas sukėlė pavojų žmonių gyvybėms ir gerovei siekdamas politinių tikslų – destabillizuoti kaimynines šalis ir Europos Sąjungos išorinę sieną bei taip nukreipti dėmesį nuo žmogaus teisių pažeidimų pačioje Baltarusijoje.

„Tokia taktika yra nepriimtina ir reikalauja stiprios tarptautinės reakcijos bei bendradarbiavimo, kad Baltarusija būtų patraukta atsakomybėn. Ji rodo, kaip [Aliaksandro] Lukašenkos režimas tapo grėsme regioniniam stabilumui“, – teigiama pareiškime.

„Raginame Baltarusijos valdžią sustabdyti šiuos nežmoniškus veiksmus ir nekelti pavojaus žmonių gyvybėms. Tarptautinėms organizacijoms turi būti nedelsiant ir netrukdomai suteikta prieiga prie žmonių, kad jiems būtų suteikta humanitarinė pagalba“, – rašoma jame.

„Tuo pačiu reiškiame solidarumą su Lenkija ir Lietuva ir esame pasirengę aptarti tolesnes priemones, kurių galime imtis, kad suteiktume joms paramą ir nusitaikytume į tuos, kurie dalyvauja ir prisideda prie Lukašenkos režimo veiklos, palengvinančios neteisėtą ES išorės sienų kirtimą“, – tvirtino šalys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.