M. Kadhafi sūnus rengiasi varžytis dėl Libijos prezidento posto

Nuverstojo Libijos diktatoriaus Moamero Kadhafi sūnus Seifas al-Islamas Kadhafi sekmadienį buvo registruotas kandidatu gruodį vyksiančiuose prezidento rinkimuose, kurie yra laikomi itin svarbiais, šaliai siekiant po dešimtmetį trunkančio konflikto atversti naują savo istorijos puslapį.

Ilgą laiką savo tėvo akivaizdžiu įpėdiniu laikytas S. al-Islamas Kadhafi kandidatu registravosi vilkėdamas tradiciniais drabužiais ir galvos apdangalu.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ilgą laiką savo tėvo akivaizdžiu įpėdiniu laikytas S. al-Islamas Kadhafi kandidatu registravosi vilkėdamas tradiciniais drabužiais ir galvos apdangalu.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2021, 4:40 PM, atnaujinta Apr 7, 2022, 5:51 PM

Pirmieji Libijos istorijoje tiesioginiai prezidento rinkimai, vyksiantys gruodžio 24 dieną, yra laikomi praėjusiais metais Jungtinių Tautų pradėto proceso kulminacija, siekiant nutraukti ne vienerius metus trunkantį smurtą, kuris kilo 2011 metais nuvertus M. Kadhafi.

„Seifas al-Islamas Kadhafi ... savo kandidatūrą prezidento rinkimams Aukščiausiajai nacionalinei rinkimų komisijai pateikė Sebhos mieste“, – nurodė komisija.

Jos teigimu, jis atitinka „visas teisines sąlygas“, todėl jam buvo išduota rinkėjo registracijos kortelė pietiniam Sebhos rajonui.

Ilgą laiką savo tėvo akivaizdžiu įpėdiniu laikytas S. al-Islamas Kadhafi kandidatu registravosi vilkėdamas tradiciniais drabužiais ir galvos apdangalu.

Libijoje pirmadienį pradėta registracija prezidento ir parlamento rinkimams. Abejus rinkimus iš pradžių planuota rengti tą pačią dieną – gruodžio 24-ąją. Tačiau šalies parlamentas spalio pradžioje nusprendė rinkimus rengti atskirai, atidedant parlamento rinkimus iki sausio.

Užsienio valstybės ir toliau spaudžia, kad Libija abejus rinkimus rengtų tą pačią dieną, kaip pernai buvo sutarta per Jungtinių Tautų vadovautas derybas.

49 metų S. al-Islamas Kadhafi po ne vienerių šešėlyje praleistų metų liepą vėl pasirodė viešumoje ir laikraščiui „The New York Times“ tuomet pareiškė, kad planuoja grįžti į politinę areną. Itin retai duodamame interviu jis teigė norįs po dešimtmetį trunkančio chaoso Libijoje „atkurti prarastą vienybę“. Tuomet ji nurodė neatmetantis galimybės siekti prezidento posto.

Apie buvusio diktatoriaus sūnų iš esmės nieko nežinota nuo pat 2014 metų birželio, kai jis vaizdo konferenciniu ryšiu iš Libijos vakarinio Zintano miesto stojo prieš Tripolio teismą. Po ketverių metų teismas jį už akių nuteisė mirties bausme už maišto metu įvykdytus nusikaltimus.

Konkuruojanti vyriausybė šalies rytuose jam suteikė malonę, tačiau valdžia Tripolyje to niekada nepatvirtino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.