ES sveikina Uzbekistano draudimą tranzitu skristi į Minską virtinės šalių piliečiams

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis pirmadienį sveikino Taškento sprendimą uždrausti virtinės šalių piliečiams tranzitu skristi per Uzbekistaną į Minską.

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 22, 2021, 3:46 PM

Šis sprendimas buvo priimtas siekiant sumažinti migrantų srautą į ES per Baltarusiją.

„Džiaugiuosi susitikimu su Uzbekistano užsienio reikalų ministru Abdulazizu Kamilovu, per kurį aptarta padėtis Afganistane, taip pat Baltarusijos vykdomas migrantų naudojimas“, – parašė J. Borrellis socialiniame tinkle „Twitter“.

„Sveikinu Uzbekistano sprendimą apriboti reisus į Minską tam tikrų keleivių tranzitui ir vertinu operatyvią reakciją, kad būtų uždarytas šis kelias neteisėtai migracijai“, – pabrėžė ES diplomatijos vadovas.

Išvakarėse Lenkijos vyriausybės vadovas Mateuszas Morawieckis pareiškė nuogąstaujantis dėl neteisėtų migrantų bangos iš Afganistano ir Uzbekistano.

Kaip pranešė naujienų agentūra AP, M. Morawieckis paaiškino, kad jam žinoma apie Baltarusijos ir Rusijos „diplomatinius kontaktus“ su Uzbekistanu ir Afganistanu. Lenkų premjeras mano, kad tokie kontaktai gali rodyti, jog greitai galima tikėtis migrantų srauto būtent iš Afganistano ir Uzbekistano.

Iki šiol patekti į ES per Baltarusiją šį rudenį dažniausiai bandydavo neteisėti migrantai iš Irako ir kitų arabų valstybių.

Uzbekistanas lapkričio 17 dieną įvedė laikiną draudimą tranzitu per savo teritoriją skristi į Baltarusiją Irako, Sirijos, Afganistano, Jemeno, Libano ir Libijos piliečiams.

ES kaltina Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą apgaulingais pažadais viliojant migrantus į savo šalį ir siunčiant juos veržtis pro Lenkijos, Lietuvos ir Latvijos sienas, keršijant už bloko sankcijas Minskui, įvestas dėl represijų prieš opoziciją.

Baltarusijos režimas tokius kaltinimus atmeta ir kritikuoja migrantų neįsileidžiančias ES šalis.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas pirmadienį pranešė, kad šiuo metu ES rengia penktąjį sankcijų Minsko režimui paketą, į kurį įtraukti Baltarusijos teisėjai, prokurorai ir saugumo tarnybų atstovai, atsakingi už žmogaus teisių pažeidimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.