ES reiškia susirūpinimą dėl kalinamos kinų žurnalistės sveikatos būklės

Europos Sąjunga antradienį vėl paragino Pekiną paleisti kinų žurnalistę, nuteistą kalėti už savo reportažus apie šalies valdžios atsaką į COVID-19 protrūkį.

Kinijos žurnalistė Zhang Zhan.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kinijos žurnalistė Zhang Zhan.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-23 16:23

Bendrija įspėjo, kad 38 metų Zhang Zhan sveikatos būklė sparčiai blogėja.

Buvusi teisininkė Zhang Zhan 2020 metų vasarį nuvyko į Uhano miestą nušviesti padėties pandemijos epicentre. Išmaniuoju telefonu darytuose vaizdo įrašuose ji kėlė klausimų dėl valdžios veiksmų sprendžiant krizę.

Reporterė buvo sulaikyta 2020 metų gegužę ir gruodį nuteista kalėti ketverius metus už „ginčų provokavimą ir neramumų kurstymą“.

Už grotų pasiųsta žurnalistė paskelbė bado streiką. Pranešama, kad ji sunkiai serga.

„Zhang Zhan sveikatos būklė sparčiai blogėja, jai esant už grotų. Panelė Zhang, be kitų dalykų, kenčia dėl rimto neprievalgio“, – sakė Europos Komisijos atstovė Nabila Massrali.

„ES ragina Kiniją imtis visų būtinų priemonių užtikrinti Zhang Zhan tinkamą gydymą ir leisti su ja susitikti jos šeimos nariams bei jos pasirinktiems advokatams“, – pridūrė ji.

„ES ragina Kiniją laikytis savo tarptautinių žmogaus teisių įsipareigojimų ir nedelsiant ir be jokių sąlygų paleisti Zhang Zhan į laisvę“, – sakė N. Massrali.

Kinijos vyriausybė atmetė ankstesnius tarptautinės bendrijos, žmogaus teisių organizacijų ir Zhang Zhan artimųjų raginimus paleisti žurnalistę, pavadindama juos „prieš Kiniją nukreiptomis politinėmis manipuliacijomis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.