JAV ir Britanija žada ištraukti sudužusį modernų naikintuvą anksčiau nei jį ras Rusija

Jungtinės Karalystės, JAV ir NATO pareigūnai pirmadienį sakė neabejojantys, kad pavyks susigrąžinti jūroje sudužusį modernų naikintuvą, kol jo neaptiko ir neiškėlė Rusija.

Naikintuvas F-35B praeitą trečiadienį sudužo pakilęs nuo JK lėktuvnešio „HMS Queen Elizabeth“. Pilotas saugiai katapultavosi.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Naikintuvas F-35B praeitą trečiadienį sudužo pakilęs nuo JK lėktuvnešio „HMS Queen Elizabeth“. Pilotas saugiai katapultavosi.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2021, 3:59 PM, atnaujinta Nov 25, 2021, 8:33 AM

Sunkiai susekamas naikintuvas F-35B praeitą trečiadienį sudužo pakilęs nuo JK lėktuvnešio „HMS Queen Elizabeth“. Pilotas saugiai katapultavosi.

Kai kurie šaltiniai NATO sakė nerimaujantys, kad Rusija gali mėginti pirmoji iškelti nuskendusio lėktuvo nuolaužas ir bandyti perprasti šiame orlaivyje pritaikytas pažangiausias technologijas.

„Mes prie jo nusigausime pirmieji, pažadu jums“, – sakė britų lėktuvnešyje esantis aukščiausio rango JAV kariuomenės pareigūnas, brigados generolas Simonas Doranas.

„Mums nekyla jokio nerimo dėl jo susigrąžinimo“, – kalbėjo Viduržemio jūroje plaukiojančiame lėktuvnešyje esantis Europoje dislokuotų NATO pajėgų vyriausiojo vado pavaduotojas generolas Timas Radfordas.

„Nesame susirūpinę, nes šiuo metu dirbame prie šio klausimo. Be abejo, buvo tam tikro susirūpinimo, kai lėktuvas nukrito. Pilotas saugus, ir tai visų svarbiausia“, – pridūrė jis.

T. Radfordas ir kiti pareigūnai atsisakė pateikti kokių nors platesnių detalių apie pastangas iškelti nuskendusį lėktuvą.

Iš devynių laivų sudarytos sąjungininkų smogiamosios grupės, vadovaujamos „HMS Queen Elizabeth“, vadas komodoras Steve'as Moorhouse'as sakė, kad F-35B netektis yra „itin nesėkmingas incidentas“ ir „trikdis“.

Vis dėlto jis pridūrė: „Orlaivio patikimumas arba pasitikėjimas juo ir šiuo projektu nesumažėjo.“

Jungtinė Karalystė iki šiol gavo 21 JAV pagamintą F-35B. Šie naikintuvai daugiausiai skirti dviem britų moderniems lėktuvnešiams – „HMS Queen Elizabeth“ ir „HMS Prince of Wales“.

F-35B pakilti pakanka trumpo tako, bet nusileisti jis gali vertikaliai ir tuo skiriasi nuo kitų šio orlaivio modifikacijų. Šie 5-osios kartos naikintuvai pajėgūs vykdyti itin įvairias misijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.