Afganistano žurnalistai smerkia Talibano televizijos „gaires“

Afganistano žurnalistai ir aktyvistai antradienį pasmerkė Talibano paskelbtas naujas „religines gaires“, apribojančias moterų vaidmenį televizijoje.

Talibanas tvirtina, kad šį kartą valdys nuosaikiau, bet jau įvedė taisykles dėl moterų aprangos universitetuose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Talibanas tvirtina, kad šį kartą valdys nuosaikiau, bet jau įvedė taisykles dėl moterų aprangos universitetuose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 24, 2021, 1:21 PM, atnaujinta Nov 24, 2021, 1:29 PM

Islamistams imantis veiksmų žiniasklaidai užčiaupti, Dorybių skatinimo ir blogio prevencijos ministerija sekmadienį paragino televizijas neberodyti dramų ir muilo operų, kuriose vaidina moterys.

Ministerija taip pat nurodė transliuotojams nerodyti filmų ir laidų, „prieštaraujančių islamiškoms ar afganistanietiškoms vertybėms“, ir paprašė televizijose dirbančių žurnalisčių pristatant savo reportažus vilkėti hidžabą.

„Zan TV“, pirmas Afganistano kanalas, kuriame prodiuserėmis ir reporterėmis dirba vien moterys, socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė, kad „šios gairės kelia pavojų žiniasklaidos laisvei“ ir mažina moterų dalyvavimą žurnalistikoje.

Kaip hidžabą, kurio variantai prasideda plaukus slepiančia skara ir baigiasi visą kūną, net veidą dengiančiu drabužiu, interpretuoja Talibanas, neaišku, o dauguma moterų Afganistane jau ir taip ryši skaras.

Reguliuoti žiniasklaidą bandoma po Talibano sugrįžimo į valdžią praėjus trims mėnesiams.

Vienas Afganistaniečių žurnalistų federacijos įkūrėjų Hujatullah Mujadidi sakė, kad jei bus įgyvendintos, šios gairės privers „kai kurias žiniasklaidos priemones, ypač televizijas, nutraukti darbą“.

Daug programų, kuriomis užpildytas televizijų laikas, pirmiausia indiškos ir turkiškos muilo operos, pagal naująsias gaires būtų nederamos rodyti, todėl kanalams būtų sunku pateikti pakankamai turinio ir išlaikyti žiūrovus.

Ministerijos atstovas po pranešimo apie gaires sakė, kad naujosios priemonės labiau yra „religinės rekomendacijos“, o ne taisyklės.

Tačiau Talibano premjero atstovas žiniasklaidai Qari Abdul Sattaras Saeedas prieš kelias dienas apkaltino Afganistano žiniasklaidą perteikiant „priešo“ propagandą ir sakė, kad su ja reiktų „elgtis griežtai“.

„Pastangos nutildyti kritiką“

Išeivijoje dirbanti žurnalistė Aslia Ahmadzai AFP sakė, kad žurnalistės „jaučia pavojų“.

Kitas išeivijoje dirbantis afganistaniečių žurnalistas, nenorėjęs skelbti savo vardo, Talibano gaires pavadino „pirmu žingsniu siekiant išvis uždrausti televiziją, visai kaip 10-ajame dešimtmetyje“.

Per Talibano 1996–2001 metų valdymą Afganistane žiniasklaidos praktiškai nebuvo – islamistai uždraudė televiziją, filmus ir daugumą kitų pramogų kaip amoralius dalykus.

Talibanas tvirtina, kad šį kartą valdys nuosaikiau, bet jau įvedė taisykles dėl moterų aprangos universitetuose.

Talibano nariai taip pat sumušė ir užpuolė kelis afganistaniečių žurnalistus, rengusius reportažus apie protestus, nors naujoji valdžia žadėjo užtikrinti žiniasklaidos laisves.

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) pasmerkė Talibano gaires televizijai.

„Naujosios taisyklės žiniasklaidai ir grasinimai žurnalistams atspindi platesnio masto pastangas nutildyti bet kokią kritiką dėl Talibano valdymo“, – sakė HRW Azijos skyriaus direktoriaus pavaduotoja Patricia Gossman.

Daug žurnalistų dėl grasinimų jaučia baimę, sakoma organizacijos pareiškime. Jame sakoma, kad „Talibano pareigūnai... prašo žurnalistų pateikti visus pranešimus patvirtinti“ ir tik po to leidžia juos publikuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.