JAV ir Rusijos kariuomenių vadai pasikalbėjo telefonu

Aukščiausio rango Rusijos ir Jungtinių Valstijų generolai antradienį pasikalbėjo telefonu, pranešė rusų Gynybos ministerija, Vakarų šalims nerimaujant, kad Maskva gali planuoti įsiveržimą į kaimyninę Ukrainą.

Jungtinės Valstijos suteikė savo NATO sąjungininkams Europoje žemėlapius ir kitą žvalgybos informaciją apie Rusijos karių ir artilerijos pajėgų didėjimą ruo<br>TASS/Scanpix
Jungtinės Valstijos suteikė savo NATO sąjungininkams Europoje žemėlapius ir kitą žvalgybos informaciją apie Rusijos karių ir artilerijos pajėgų didėjimą ruo<br>TASS/Scanpix
Ukraina paspartins naujos Ukrainos ginkluotųjų karinių jūrų pajėgų bazės Azovo jūroje statybas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Ukraina paspartins naujos Ukrainos ginkluotųjų karinių jūrų pajėgų bazės Azovo jūroje statybas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 24, 2021, 1:56 PM

Ministerijos pareiškime nurodoma, kad Rusijos generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas ir JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas Markas Milley aptarė „aktualius tarptautinio saugumo klausimus“, tačiau detalių nepateikė.

Tuo metu Pentagonas savo pareiškimu patvirtino, kad pokalbis įvyko, taip pat pažymėjo, jog abu generolai aptarė „susirūpinimą keliančius su saugumu susijusius klausimus“.

„Šis pokalbis telefonu yra abiejų vadų bendravimo tęsinys, kuriuo siekiama mažinti riziką ir užkirsti kelią operatyviniams konfliktams“, – pabrėžė Pentagonas.

Vakarai šį mėnesį skambina pavojaus varpais dėl pranešimų apie rusų pajėgų aktyvumą netoli Ukrainos, daugėjant įtarimų, kad Maskva ruošiasi invazijai. Pati Rusija tokius teiginius neigia.

Praėjusią savaitę Kijevas pranešė siekiantis gauti papildomos karinės paramos iš savo sąjungininkų Vakaruose.

Antradienį į pietinį Odesos uostamiestį atplaukė du patruliniai kateriai, kuriuos Ukrainos kariniam laivynui atsiuntė Jungtinės Valstijos.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas antradienį pareiškė, kad bet kokie JAV mėginimai nusiųsti į Ukrainą daugiau ginkluotės ir karinių patarėjų tik dar labiau padidintų įtampą.

Ukrainos kariuomenė nuo 2014 metų, kai Maskva aneksavo Krymą, kovoja su prorusiškais separatistais dviejuose su Rusija besiribojančiuose regionuose.

Kijevas ir jį remiantys Vakarai kaltina Rusiją siunčiant karius bei ginklus per sieną separatistams paremti, tačiau Maskva šiuos teiginius neigia.

Antradienį Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pareiškė, kad Vašingtonas per karines pratybas „Global Thunder“ nusiuntė savo bombonešius praktikuotis suduoti Rusijai branduolinį smūgį – iš Rytų ir Vakarų.

„Mažiausias atstumas iki mūsų valstybės sienos buvo 20 kilometrų“, – Gynybos ministerijos pareiškime cituojami jo žodžiai.

S. Šoigu pridūrė, kad Maskva šiuo metu stebi „gerokai“ padidėjusį JAV strateginių bombonešių aktyvumą. Ministro teigimu, šios pajėgos lapkritį atliko jau 30 skrydžių netoli Rusijos sienų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.