JAV žada kitą savaitę pratęsti derybas su Talibanu

Jungtinės Valstijos kitą savaitę Katare atnaujins derybas su Talibanu, per kurias, be kitų klausimų, bus kalbama apie kovą su terorizmu ir humanitarinę krizę Afganistane.

Afganistanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Afganistanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 24, 2021, 8:39 AM

Amerikiečių delegacijai vadovaus JAV specialusis atstovas Afganistanui Tomas Westas; planuojama, kad diskusijos truks dvi savaites, antradienį sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

Abi šalys aptars „mūsų gyvybiškai svarbius nacionalinius interesus“, įskaitant kovos su terorizmu operacijas prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ ir „al Qaeda“, humanitarinę pagalbą, nuniokotą Afganistano ekonomiką ir saugų JAV piliečių ir afganistaniečių, talkinusių amerikiečiams per 20 metų karą, išvykimą iš Afganistano.

T. Westas prieš dvi savaites Pakistane susitiko su šio griežtosios linijos islamistų judėjimo, kuris užgrobė Afganistano valdžią rugpjūtį, JAV pajėgoms baigiant pasitraukimą, atstovais.

Pirmoji abiejų šalių derybų sesija įvyko spalio 9–10 dienomis Kataro sostinėje Dohoje, į kurią po Talibano perėmimo persikėlė JAV diplomatai, prižiūrintys santykius su Afganistanu.

T. Westas penktadienį pakartojo amerikiečių sąlygas Talibanui gauti JAV finansinę ir diplomatinę paramą: kovoti su terorizmu, sukurti įtraukią vyriausybę, gerbti mažumų, moterų ir mergaičių teises ir užtikrinti vienodas galimybes gauti išsilavinimą ir darbą.

Jis sakė, kad JAV tęs dialogą su Talibanu ir kol kas teiks tik humanitarinę pagalbą Afganistanui.

Talibano vyriausybės, kurios nepripažįsta tarptautinė bendruomenė, užsienio reikalų ministras Amiras Khan Muttaqi praėjusią savaitę atvirame laiške JAV Kongresui paragino suteikti prieigą prie Afganistano atsargų, įšaldytą po šio islamistų judėjimo įvykdyto valdžios užgrobimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?