Jungtinė Karalystė: Rusija padarytų „didelę klaidą“, jei užpultų Ukrainą

Jungtinės Karalystės (JK) užsienio reikalų sekretorė Liz Truss trečiadienį įspėjo Rusiją, kad ši padarytų „didelę klaidą“, jei užpultų Ukrainą, ir pridūrė, jog Londonas glaudžiai bendradarbiauja su savo NATO sąjungininkėmis dėl paramos Kijevui.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-24 15:54

Rusijos karių judėjimas prie Ukrainos sienų sukėlė nerimą Vakaruose, kad Maskva galimai rengiasi įsiveržimui į šią šalį. Rusija keliskart paneigė, kad ketina imtis tokių veiksmų, ir savo ruožtu pareiškė, jog savo pačios teritorijoje karius gali dislokuoti bet kur. Maskva taip pat ėmėsi kaltinti Ukrainą ir NATO, kad šios pačios didina įtampą.

„Manau, kad tai būtų didelė Rusijos klaida, – naujienų agentūrai „Reuters“ sakė L. Truss, paklausta apie galimą įsiveržimą. – Esame labai artimi Ukrainos sąjungininkai ir bendradarbiaujame su NATO partneriais, taip pat tiesiogiai su Ukraina, siekdami užtikrinti, kad šalis turėtų visapusišką paramą.“

Rusija trečiadienį Juodojoje jūroje surengė karines pratybas ir pareiškė, kad šaliai reikia didinti savo kovinę parengtį, nes prie savo sienų stebi padidėjusį NATO aktyvumą.

Rusija stiprins kariuomenę dėl „padidėjusio NATO aktyvumo“

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu trečiadienį pareiškė, kad šaliai reikia toliau plėtoti savo ginkluotąsias pajėgas, atsižvelgiant į „padidėjusį NATO aktyvumą“ prie jos sienų.

„Sudėtinga karinė ir politinė padėtis pasaulyje ir padidėjęs NATO šalių aktyvumas prie Rusijos sienų reikalauja tolesnės kokybiškos ginkluotųjų pajėgų plėtros“, – sakė S. Šoigu pareigūnams, jo pastabas transliavo televizija.

Tarp Rusijos ginkluotųjų pajėgų prioritetų yra „didinti jų efektyvumą, palaikyti branduolinių pajėgų kovinę parengtį ir stiprinti nebranduolinių atgrasymo pajėgų potencialą“, pridūrė gynybos ministras. Šį mėnesį Vakarų šalys reiškė nerimą dėl pranešimų apie Rusijos karinę veiklą netoli Ukrainos, JAV pareiškė „realų susirūpinimą“ dėl naujo karių telkimo pasienyje.

Maskva atmeta vis daugėjančius Vakarų teiginius, kad Rusija galimai rengiasi įsiveržti į Ukrainą, ir teigia, kad bet koks kariuomenės telkimas yra atsakas į didėjantį NATO aktyvumą prie jos sienų. Antradienį S. Šoigu apkaltino Vašingtoną, kad siunčia savo bombonešius treniruotis suduoti branduolinį smūgį Rusijai – iš Rytų ir Vakarų – per „Global Thunder“ karines pratybas.

Vakarų baimės dėl Rusijos planų Rytų Ukrainoje atsinaujino tuo metu, kai dėl netikėtos migrantų krizės Kremliaus sąjungininkės Baltarusijos ir ES narės Lenkijos pasienyje kilo susirėmimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.