Turkijoje policija panaudojo ašarines dujas prieš protestavusias moteris Smurto prieš moteris šalyje atvejų skaičius yra išaugęs

Turkijos policija ketvirtadienį Stambule panaudojo ašarines dujas prieš protestuotojas, reikalavusias, kad šalis grįžtų prie istorinės tame pačiame mieste pasirašytos tarptautinės sutarties, kuria siekiama apsaugoti moteris nuo smurto.

Moterų protestas Turkijoje.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Moterų protestas Turkijoje.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 26, 2021, 2:18 PM

Moterys žygiavo Stambulo pagrindiniu pėsčiųjų Istiklalo (Nepriklausomybės) prospektu per lapkričio 25 dieną minimą Tarptautinę smurto prieš moteris panaikinimo dieną. Nešinos spalvingais plakatais jos skandavo šūkius ir žadėjo neatsisakyti savo reikalavimų dėl Europos Tarybos Stambulo konvencijos.

Prospekto pabaigoje riaušių policija pastatė užtvaras, kad sustabdytų moterų eiseną, o jai pabandžius prasilaužti pro užtvarą pareigūnai panaudojo ašarines dujas. Per susirėmimą buvo sužeista mažiausiai viena protestuotoja, pranešė laikraštis „Cumhuriyet“.

Panašūs protestai vyko Ankaroje ir kituose miestuose.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas kovą netikėtai paskelbė dekretą, kad Turkija traukiasi iš Stambulo konvencijos, ir dėl šio žingsnio buvo pasmerktas moterų teisių gynėjų ir Vakarų valstybių. Apeliacinis teismas atmetė bandymą užkirsti kelią šiam pasitraukimui, todėl liepą Turkijos pasitraukimas įsigaliojo oficialiai.

Kai kurie musulmoniškos R. T. Erdogano partijos pareigūnai ragino peržiūrėti šį susitarimą, sakydami, kad jis nesuderinamas su Turkijos konservatyviomis vertybėmis.

Tuo metu vyriausybė pristatė savo „Kovos su smurtu prieš moteris veiksmų planą“, kuriame numatyti tokie tikslai kaip teisminių procedūrų peržiūra, apsaugos paslaugų gerinimas ir duomenų apie smurtą rinkimas.

Žmogaus teisių grupių teigimu, smurto prieš moteris Turkijoje atvejų skaičius yra išaugęs.

Pernai Turkijoje buvo nužudytos 409 moterys, rodo žmogaus teisių grupės „We Will Stop Femicide Platform“ duomenys. Nuo šių metų pradžios šalyje jau nužudytos 353 moterys. Spalį vyrai nužudė 18 moterų, dar 19 buvo rastos mirusios įtartinomis aplinkybėmis, skelbia grupė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.