Graikija atidarė dar dvi naujas „uždaro“ tipo stovyklas migrantams

Graikija šeštadienį atidarė dar dvi naujas „uždaro“ tipo migrantų stovyklas, kurios sulaukia daug žmogaus teisių gynimo grupių kritikos dėl jose naudojamų ribojančių priemonių.

Graikijos pasienis su Turkija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Graikijos pasienis su Turkija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 27, 2021, 11:09 PM

„Prasideda nauja era“, – pareiškė Graikijos migracijos ministras Notis Mitarachis , paskelbdamas apie stovyklų Lero ir Koso salose atidarymą.

„Mes išlaisviname savo salas nuo migracijos problemos ir jos pasekmių, – pridūrė jis. – Vaizdai, kuriuos visi prisimename iš 2015–2019 metų, liko praeityje.“

Graikija buvo pagrindinis taškas, per kurį 2015 metais į Europą pateko daugiau nei 1 mln. prieglobsčio prašytojų, daugiausia sirų, irakiečių ir afganistaniečių, o į jos salas Egėjo jūroje veržiasi per Turkiją atvykstantys migrantai, ieškantys geresnio gyvenimo Europoje.

Afganistano krizė sukėlė nerimą dėl naujos migracijos bangos.

„Uždarose“ stovyklose yra įrengtos spygliuotos vielos tvoros, stebėjimo kameros ir rentgeno skaitytuvai, o magnetinės durys bei vartai naktimis lieka užrakinti.

Stovyklose taip pat yra įvairių patogumų, tokių kaip tekantis vanduo, tualetai ir didesnis saugumas, kurių nebuvo ankstesnėse, liūdnai pagarsėjusiose gyvenimo sąlygomis stovyklose.

Graikija pirmąją tokią stovyklą atidarė rugsėjį Samo saloje ir planuoja atidaryti dar dvi – Lesbo ir Chijo salose.

ES naujoms stovykloms skyrė 276 mln. eurų.

„Šiandien ES verčia savo migracijos politikos puslapį“, – žurnalistams kalbėjo Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojas Margaritis Schinas.

„Atverčiame puslapį su <...> struktūromis ir centrais, kurie atspindi mūsų vertybes, gyvenimo būdą, užtikrina orumą“, – pridūrė ji.

„Europa ir toliau bus prieglobstis visiems tiems, kurie bėga nuo diktatūros, karų ir persekiojimų, ir mes suinteresuoti, kad sudarytume humaniškas <...> sąlygas“, – pridūrė jis.

Nevyriausybinės organizacijos ir pagalbos grupės išreiškė susirūpinimą dėl naujų stovyklų įrengimo atokiose vietose ir gyventojų izoliavimo, teigdamos, kad žmonių judėjimas stovyklose neturėtų būti ribojamas.

Naujausiais JT skaičiavimais, šiuo metu Graikijoje yra apie 96 tūkst. pabėgėlių ir prieglobsčio prašytojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.