Irano delegacija atvyko į Vieną derybų dėl šalies branduolinės programos

Irano branduolinės programos vyriausiasis derybininkas Ali Bagheri šeštadienį atvyko į Vieną derybų, per kurias bus siekiama atgaivinti 2015 metų sutartį su galingosiomis šalimis, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Irano vėliava.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Irano vėliava.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-27 15:51

„Vadovaujantis delegacijai užsienio reikalų ministro pavaduotojas Ali Bagheri atvyko į Vieną Austrijoje dalyvauti Irano branduolinės sutarties bendros komisijos susitikimo naujame etape“, – nurodė valstybinė naujienų agentūra IRNA.

Nuo birželio įstrigusios derybos dėl sutarties su Iranu atgaivinimo turėtų būti atnaujintos pirmadienį. Jose dalyvaus Irano, Jungtinės Karalystės, Kinijos, Prancūzijos, Rusijos ir Vokietijos atstovai.

Jungtinės Valstijos derybose dalyvaus netiesiogiai.

Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinama sutartis turėjo užtikrinti, kad Iranas nesieks susikurti branduolinio arsenalo mainais ir laikysis jo branduolinei programai nustatytų griežtų suvaržymų mainais į šiitiškai respublikai taikomų sankcijų sušvelninimą.

Ši sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Dabartinio JAV prezidento Joe Bideno administracija sako dedanti pastangas, kad Vašingtonas grįžtų į šią sutartį.

Nuo šių metų balandžio iki birželio Iranas ir galingosios valstybės Austrijos sostinėje surengė šešis derybų ratus, siekdami išgelbėti JCPOA.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.