Kinija surengė patruliavimą netoli Taivano sąsiaurio, atsakydama į JAV parlamentarų vizitą

Kinijos kariuomenė atliko „karinio jūrų laivyno ir oro pajėgų kovinės parengties patruliavimą“ netoli Taivano sąsiaurio, pranešė Kinijos kariuomenės atstovas spaudai, kai Taivane apsilankė grupė JAV įstatymų leidėjų.

 Kinija surengė patruliavimą netoli Taivano sąsiaurio, atsakydama į JAV parlamentarų vizitą.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
 Kinija surengė patruliavimą netoli Taivano sąsiaurio, atsakydama į JAV parlamentarų vizitą.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-27 22:41

Tarp Pekino ir Vašingtono vyrauja įtampa dėl demokratiško autonominio Taivano, kurį Kinija pažadėjo vieną dieną perimti – prireikus, ir jėga, – likimo.

Grupė JAV įstatymų leidėjų ketvirtadienį atvyko į salą, norėdami pasiūlyti paramą Taivano institucijoms, kurias Pekinas kaltina siekiant salos nepriklausomybės.

Reaguodama į tai, Kinijos kariuomenė penktadienį įvykdė „karinio jūrų laivyno ir oro pajėgų kovinės parengties patruliavimą Taivano sąsiaurio kryptimi“, sakoma Rytų karo teatro vadovybės atstovo pranešime.

„Tai būtina priemonė reaguojant į dabartinę padėtį Taivano sąsiauryje“, – priduriama pareiškime, kuriame pareikšta, kad kariuomenė „apsaugos tautos suverenitetą ir teritorinį vientisumą“.

„Kariuomenė ir toliau bus pasirengusi ir imsis visų būtinų priemonių, kad bet kuriuo metu atremtų bet kokį išorės jėgų kišimąsi ir bet kokį separatistų sąmokslą, siekiantį vadinamosios „Taivano nepriklausomybės“,– sakoma pareiškime. 

Jokios kitos informacijos apie patruliavimą nebuvo pateikta.

Kinijos užsienio reikalų ministerija penktadienį išreiškė Pekino „tvirtą nepritarimą“ JAV įstatymų leidėjų vizitui, kuris tapo antruoju Kongreso narių apsilankymu saloje šį mėnesį.

Atstovų Rūmų Veteranų reikalų komiteto pirmininko Marko Takano vadovaujama delegacija ketvirtadienį susitiko su Taivano prezidente Tsai Ing-wen, kad išreikštų paramą klausimu, dėl kurio Jungtinėse Valstijose stebimas ne itin dažnai pasitaikantis partijų sutarimas.

Taivanas ir toliau stiprins bendradarbiavimą su Jungtinėmis Valstijomis, kad išlaikytų mūsų bendras laisvės ir demokratijos vertybes bei užtikrintų taiką ir stabilumą regione“, – pareiškė Tsai Ing-wen.

Kinija stiprina spaudimą Taivanui nuo 2016 metais įvykusių rinkimų, per kuriuos buvo išrinkta Tsai Ing-wen, kurios partija jau seniai pasisako už salos savivaldą.

Pekinas prieštarauja bet kokiam žodžio „Taivanas“ vartojimui arba bet kokioms nuorodoms į salą kaip į „šalį“ bei tokiems diplomatiniams žingsniams, kurie galėtų suteikti salai tarptautinio pripažinimo pojūtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.