Nauja atmaina plinta Europoje: Jungtinėje Karalystėje – 2 užsikrėtimo omikron atvejai, apie įtariamą atvejį pranešė Vokietija PAR yra likusio pasaulio „baudžiama“ dėl joje aptikto omikron varianto – vyriausybė

 

Koronavirusas pasaulyje.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Vokietijoje.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Vokietijoje.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 27, 2021, 12:54 PM, atnaujinta Nov 29, 2021, 2:50 PM

Didžioji Britanija šeštadienį patvirtino pirmuosius šalyje nustatytus du naujojo omikron varianto patogeno atvejus, kurie abu siejami su kelionėmis iš Pietų Afrikos Respublikos (PAR).

„Per naktį tyrusi genomo seką, JK Sveikatos apsaugos agentūra patvirtino, kad JK buvo nustatyti du COVID-19 atvejai su mutacijomis, atitinkančiomis B.1.1.529 (omikron) variantą“, – sakoma vyriausybės pranešime.

„Abu atvejai yra susiję tarpusavyje bei susiję su kelionėmis į PAR“, – sakoma pranešime.

Vienas atvejis nustatytas Anglijos centrinėje dalyje įsikūrusiame Notingeme, o kitas – į rytus nuo Londono esančiame Čelmsforde, pranešė pareigūnai.

„Nedelsdami ėmėmės priemonių, o šie asmenys šiuo metu izoliuojasi, kol vyksta kontaktų atsekimas“, – sakoma sveikatos apsaugos sekretoriaus Sajido Javido pranešime.

Sveikatos apsaugos sekretorius pridūrė, kad vyriausybė į kelionių „raudonąjį sąrašą“ nuo sekmadienio 4.00 val. vietos (06.00 val. Lietuvos) laiku įtrauks dar keturias Afrikos šalis – Malavį, Mozambiką, Zambiją ir Angolą.

Didžioji Britanija jau yra uždraudusi keliones iš šešių pietų Afrikos regiono šalių: PAR, Namibijos, Lesoto, Esvatinio, Zimbabvės ir Botsvanos.

Anksčiau pandemijos metu JK vyriausybė buvo sulaukusi daug kritikos dėl taikytos kelionių ir karantino politikos, kai ji paliko sienas atviras užsienio keliautojams, net išaugus užsikrėtimo lygiui.

„Tai ryškus priminimas, kad dar pandemija dar nesibaigė, – pridūrė S. Javidas, ragindamas visuomenę skiepytis stiprinančiosiomis vakcinų nuo COVID-19 dozėmis. – Jei reikės, nedvejodami imsimės tolesnių veiksmų“.

Vokietijoje – įtariamas užsikrėtimas omikron varianto koronavirusu atvejis

Vokietijos centrinės Heseno žemės pareigūnai šeštadienį pranešė, kad regione nustatytas pirmas įtariamas užsikrėtimo naujo varianto pandeminiu koronavirusu atvejis.

Jeigu ši informacija bus patvirtinta, toks atvejis būtų pirmasis šalyje.

„Labai tikėtina, omikron variantas jau pateko į Vokietiją“, – per „Twitter“ parašė Heseno socialinių reikalų ministras Kai Klose, turėdamas omenyje COVID-19 sukeliančio viruso atmainą, pirmąkart aptiktą Pietų Afrikoje.

Anot ministro, įtariamas omikron varianto infekcijos atvejis nustatytas iš Pietų Afrikos sugrįžusiam asmeniui. Pasak K. Klose, vėlai penktadienį atlikti testai parodė, kad virusas, kuriuo yra užsikrėtęs šis asmuo, pasižymi „keliomis mutacijomis, tipiškomis omikron [variantui]“.

„Kadangi esama didelių įtarimų, šis asmuo izoliavosi namuose. Visa [viruso genomo] sekoskaita dar nebaigta“, – aiškino ministras.

Heseno sveikatos apsaugos ministerija informavo, kad šis asmuo atvyko į Frankfurto tarptautinį oro uostą, kuris yra judriausias šalyje.

Vokietijos finansų ministras Olafas Scholzas, ateinantį mėnesį tikriausiai perimsiantis kanclerio postą iš kadenciją baigiančios lyderės Angelos Merkel, šeštadienį pabrėžė, kad jo koalicija „darys viską, kas būtina“, siekiant įveikti koronavirusą ir visas jo atmainas.

„Formuojame atsako į krizę komandą ir rengiame naują, tikslų požiūrį į dabartinius iššūkius dėl koronos ir omikron“, – per tviterį parašė jis.

„Darysime viską, kas būtina. Nėra nieko, kas negali būti svarstoma“, – pridūrė būsimasis vyriausybės vadovas, garsėjant raginimams padaryti vakcinavimą nuo COVID-19 privalomą.

Belgija penktadienį pranešė apie pirmąjį atvejį, kai Europoje buvo patvirtinta pandeminio koronaviruso naujausio varianto infekcija – ji buvo nustatyta iš užsienio grįžusiam nuo COVID-19 nepasiskiepijusiam asmeniui.

Iškilus belgų virusologas Marcas Van Ranstas per „Twitter“ parašė, kad tas asmuo lapkričio 11 dieną grįžo iš Egipto.

Pasaulio sveikatos organizacija penktadienį paskelbė, kad neseniai atrasta COVID-19 sukeliančio viruso atmaina B.1.1.529 yra susirūpinimą keliantis variantas ir suteikė jam omikron pavadinimą.

Europos Sąjungos sveikatos apsaugos agentūra penktadienį perspėjo, kad omikron varianto keliama grėsmė Europai yra „didelė arba labai didelė“.

ES pareigūnai penktadienį susitarė paraginti visas 27 Bendrijos šalis apriboti oro susisiekimą su keliomis pietinėmis Afrikos valstybėmis. Vokietija tokios politikos jau laikosi.

PAR yra likusio pasaulio „baudžiama“ dėl joje aptikto omikron varianto – vyriausybė

Pietų Afrikos Respublika (PAR) šeštadienį pareiškė esanti „baudžiama“ už tai, kad joje buvo aptiktas nauja COVID-19 sukėlėjo atmaina omrikon, kurią Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įvardijo „susirūpinimą keliančiu variantu“ ir kuris galbūt yra užkrečiamesnis nei šiuo metu dominuojanti delta atmaina.

Daugelio pasaulio šalių sprendimas uždrausti skrydžius iš PAR po minėtos atmainos atradimo „yra panašus į bausmę PAR už pažangias genomo sekos nustatymo technologijas ir gebėjimą greičiau aptikti naujus variantus“, sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

„Pažangus mokslas turi būti sveikinamas, o ne baudžiamas“, – sakoma jame.

Ministerija priminė, kad naujų variantų buvo aptikta ir kitose pasaulio vietose.

„Kiekvienas iš tų atvejų pastaruoju metu nebuvo susijęs su PAR, tačiau reakcija į šalis, kuriose aptikti variantai, labai skiriasi nuo reakcijos į PAR aptiktą variantą“, – pridūrė ministerija.

Izraelis ir Belgija vėliau taip pat paskelbė, kad jų šalyse aptikta omrikon varianto atvejų.

PAR vyriausybė primygtinai teigia, kad šalies „pajėgumai atlikti tyrimus ir jos paspartinta vakcinacijos programa, kurią remia pasaulinio lygio mokslo bendruomenė, turėtų nuraminti mūsų pasaulinius partnerius, kad mums taip pat gerai sekasi valdyti pandemiją“.

PAR, kuri yra labiausiai koronaviruso pandemijos paveikta Afrikos šalis, užfiksuota daugiau nei 2,95 mln. COVID-19 atvejų ir mirė 89 783 užsikrėtę žmonės.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.