Portugalijos prezidentas atmetė antrą eutanazijos įstatymo variantą

Portugalijos prezidentas antrą kartą atsisakė pasirašyti parlamento priimtą įstatymo projektą dėl eutanazijos ir savižudybės su gydytojo pagalba įteisinimo, dėl neva netikslios jo formuluotės, atidėdamas šio teisės akto priėmimą mažiausiai iki kitų metų, kai bus išrinktas naujas parlamentas ir darbą pradės nauja vyriausybė.

Eutanazija įvykdoma gydytojui tiesiogiai suleidžiant mirtiną preparatą pacientui.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Eutanazija įvykdoma gydytojui tiesiogiai suleidžiant mirtiną preparatą pacientui.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-01 15:51

Uolus katalikas Marcelo Rebelo de Sousa, daugiau nei penkerius metus populiarumo neprarandantis valstybės vadovas, anksčiau šiais metais jau kartą blokavo pirmą įstatymo projekto variantą, perdavęs jį konstitucinio teismo vertinimui.

Konstitucinis teismas jį atmetė pareiškęs, kad įstatymui trūksta „reikiamo tikslumo“.

Šį kartą prezidentas grąžina pataisytą įstatymo projektą nacionalinei asamblėjai, teigiama pirmadienio vakarą Portugalijos prezidentūros interneto svetainėje paskelbtame pareiškime, prašydamas pateikti daugiau paaiškinimų dėl to, „kas iš pažiūros yra prieštaravimai“ dėl priežasčių, pateisinančių mirtį su medicinine pagalba.

Eutanazija įvykdoma gydytojui tiesiogiai suleidžiant mirtiną preparatą pacientui. Tuo metu savižudybės su medicinine pagalba atveju pacientai mirtiną preparatą suvartoja patys, bet prižiūrimi medikų.

Nors pirmajame įstatymo projekte kaip būtina sąlyga buvo minima „mirtina liga“, sakoma prezidentūros pareiškime, atnaujintame variante kai kuriose jo formuluotėse minima „nepagydoma“ arba „rimta“ liga.

Pasak M. R. de Sousos, būtinos sąlygos, kad pacientas „serga mirtina liga“, atmetimas reiškia „reikšmingą pokytį gyvenimo vertybių ir laisvo apsisprendimo vertinime Portugalijos visuomenės kontekste“.

Sugrąžindamas įstatymo projektą įstatymų leidėjams M. R. de Sousa faktiškai užvilkino jo priėmimą iki sausio 30 dieną numatytų pirmalaikių rinkimų, kai bus renkamas naujas parlamentas.

Parlamentas paleidžiamas gruodžio 5 dieną po to, kai dėl kairiųjų partijų nesutarimų spalio pabaigoje buvo atmestas socialistų mažumos vyriausybės pasiūlytas kitų metų biudžeto projektas.

Daugiausia katalikų gyvenamoje šalyje eutanazijos įstatymo projektą palaikė centro kairiosios partijos. Jos taip pat 2007 metais palaikė įstatymą, leidžiantį abortus, ir tos pačios lyties asmenų santuokas įteisinantį įstatymą 2010 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.