A. Blinkenas: Rusijos pajėgos Kazachstane gali užsibūti

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas penktadienį perspėjo, kad Kazachstanui gali būti sunku išsivaduoti nuo Rusijos įtakos, kai ši Centrinės Azijos respublika paprašė Maskvos vadovaujamo karinio bloko pagalbos malšinant beprecedenčius neramumus.

Kazachstanas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Kazachstanas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 7, 2022, 11:17 PM, atnaujinta Jan 10, 2022, 12:35 PM

„Manau, viena iš pastarojo meto istorijos pamokų – jog jeigu rusai atsiranda tavo namuose, juos kartais būna labai sunku išprašyti“, – sakė A. Blinkenas.

Kazachstanas pakvietė Rusijos dominuojamą Kolektyvinio saugumo sutarties organizacija (KSSO) padėti įveikti neramumus, prasidėjusius nuo protestų dėl degalų pabranginimo.

„Man atrodo, kad kazachų institucijos ir vyriausybė neabejotinai pajėgios tinkamai susitvarkyti su protestais, padaryti tai gerbiant protestuotojų teises ir tuo pačiu išsaugant įstatymų laikymąsi ir tvarką, todėl neaišku, kodėl jie jaučia išorinės pagalbos poreikį“, – kalbėjo A. Blinkenas.

Jis paragino užsienio pajėgas ir Kazachstano valdžią „laikytis tarptautinių žmogaus teisių standartų“. Šis raginimas nuskambėjo praėjus kelioms valandoms po Kazachstano prezidento Kassymo-Jomarto Tokayevo išreikštos padėkos Rusijai už pagalbą ir įsakymo be perspėjimo šaudyti į riaušininkus.

A. Blinkenas, ketvirtadienį pasikalbėjęs su Kazachstano užsienio reikalų ministru, dar kartą paragino užtikrinti teisę taikiai protestuoti, žiniasklaidos laisvę ir atšaukti interneto blokadą.

„Padėtį stebime iš tikrųjų susirūpinę ir raginame visus rasti taikų sprendinį“, – sakė JAV diplomatijos vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.