Jungtinė Karalystė perspėjo ES, kad yra pasirengusi aktyvuoti 16-ąjį straipsnį dėl Šiaurės Airijos

Jungtinės Karalystės (JK) užsienio reikalų sekretorė Liz Truss perspėjo esanti pasirengusi vienašališkai įšaldyti kai kurias „Brexito“ susitarimo dalies dėl Šiaurės Airijos nuostatas, jei žlugtų derybos dėl pastarosios šalies klausimo.

ES ir Jungtinės Karalystės vėliavos.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
ES ir Jungtinės Karalystės vėliavos.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 9, 2022, 1:21 PM

L. Truss teigė, kad per kitą savaitę prasidėsiančias savo asmenines derybas su Europos Komisijos (EK) vicepirmininku Marošu Sefčovičiumi pateiks europiečiams „konstruktyvius siūlymus“.

Tačiau ji taip pat pareiškė, kad jei derybos neduos vaisių, ji yra pasirengusi aktyvuoti Šiaurės Airijos protokolo 16-ąjį straipsnį, kuris leistų įšaldyti kai kurias susitarimo dalis, skirtas užkirsti kelią „kietosios sienos“ tarp šios šalies ir ES priklausančios Airijos iškilimui.

Tačiau M. Sefčovičius praėjusią savaitę mėgino atkalbėti L. Truss nuo tokio „drastiško“ žingsnio ir savo ruožtu perspėjo, kad aktyvavus 16-ąjį straipsnį kiltų pavojus visam tarp ES ir JK sudaryto susitarimo branduoliui.

„Šiaurės Airijos protokolas buvo pati sudėtingiausia „Brexit“ derybų dalis ir be jo žlugtų visa sistema. Turime to vengti bet kokia kaina“, – teigė EK vicepirmininkas.

Užsienio reikalų sekretorė perėmė vyriausiosios JK derybininkės vaidmenį, kai praėjusį mėnesį iš „Brexit“ ministro pareigų pasitraukė Davidas Frostas. Ji ketvirtadienį savo šalyje priims M. Sefčovičių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą