Ženevoje prasidėjo svarbios JAV ir Rusijos derybos dėl Ukrainos saugumo

JAV ir Rusijos aukšto rango diplomatai pirmadienį pradėjo svarbias derybas Ženevoje, tvyrant didelei įtampai dėl Ukrainos ir nuogąstaujant, kad Maskva gali surengti karinį puolimą prieš provakarietišką kaimynę.

 Ženevoje prasidėjo svarbios JAV ir Rusijos derybos dėl Ukrainos saugumo.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Ženevoje prasidėjo svarbios JAV ir Rusijos derybos dėl Ukrainos saugumo.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 10, 2022, 10:38 AM, atnaujinta Jan 10, 2022, 11:22 AM

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Wendy Sherman ir Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas susitikimą JAV diplomatinėje atstovybėje Ženevoje pradėjo 8 val. 55 min. vietos (9 val. 55 min. Lietuvos) laiku, nurodė vienas Valstybės departamento atstovas.

Kiek anksčiau prie pastato atvažiavo juodų automobilių su Rusijos diplomatiniais numeriais kolona. Derybininkai buvo įvesti per didelius geležinius vartus, virš kurių plevėsavo JAV vėliava.

Derybininkų vadovai sekmadienį vakare Ženevoje jau buvo susitikę neformalių parengiamųjų derybų. S. Riabkovas vėliau sakė naujienų agentūrai „Interfax“, kad pokalbis buvo „sudėtingas“, bet „dalykiškas“.

Jungtinės Valstijos ir Rusija prieš derybas nubrėžė aiškių linijų. Vašingtonas perspėjo apie konfrontacijos grėsmę, o Maskva atmetė galimybę padaryti kokių nors nuolaidų.

Derybos su Jungtinėms Valstijomis pradeda diplomatinių pastangų savaitę, per kurią Rusijos pareigūnai taip pat susitiks su NATO ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pareigūnais. Tuo metu Vašingtonas stengėsi patikinti sąjungininkus Europoje, kad per šį procesą jie nebus palikti nuošalyje.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ragino Rusiją nesiimti agresijos ir rinktis diplomatinį kelią.

„Yra dialogo ir diplomatijos kelias, mėginant išspręsti kai kuriuos nesutarimus, – sekmadienį televizijai CNN sakė A. Blinkenas. – Kitas kelias yra konfrontacija ir didžiuliai padariniai Rusijai, jeigu ji atnaujins agresiją prieš Ukrainą. Ketiname patikrinti, kokį kelia pasiruošęs rinktis prezidentas (Vladimiras) Putinas.“

Tuo metu Kremlius, smarkiai spaudžiamas atitraukti pajėgas nuo sienos su Ukraina, reikalavo plataus naujo saugumo susitarimo su Vakarais.

Nuo praeitų metų pabaigos Maskva sutelkė prie sienos su Ukraina dešimtis tūkstančių karių ir reikalavo garantijų, kad NATO nebus plečiama į rytus.

V. Putino vyriausybė reikalauja, kad NATO niekada nesuteiktų narystės Ukrainai, kurios siekia Kijevas.

Sekmadienį duodamas interviu Rusijos naujienų agentūroms S. Riabkovas sakė, kad Maskva atmetė galimybę per derybas padaryti kokių nors nuolaidų, net jeigu Vašingtonui atrodo, kad daugelis Kremliaus reikalavimų yra nesvarstytini.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.