Graikijoje toliau mažėjant naujų COVID-19 infekcijų, pratęsiami ribojimai

Graikijoje toliau mažėja naujų koronaviruso infekcijų skaičius. Sveikatos tarnyba ketvirtadienį pranešė, kad praėjusią parą patvirtinti 20 409 nauji atvejai. Prieš beveik dvi savaites dar buvo registruota daugiau kaip 50 000 infekcijų per parą.

 Koronavirusas Graikijoje.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
 Koronavirusas Graikijoje.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-01-13 22:18

Tačiau graikų ekspertai nesutaria, ar omikron bangos pikas jau peržengtas, ar naujų infekcijų skaičius vėl gali augti. Kai kurie jų argumentuoja, diagnozuojami toli gražu ne visi susirgimai. Todėl tikrasis infekcijų skaičius gali būti daug didesnis.

Padėtis Graikijos ligoninėse nėra labai įtempta. Tačiau molekulinės biologijos ekspertas Ioannisas Prassasas įspėjo, kad spaudimas ateinančiomis dienomis gali išaugti.

Nuo pandemijos pradžios Graikijoje užregistruota daugiau nei 1,6 milijono koronaviruso atvejų ir daugiau nei 21 tūkst. su COVID susijusių mirčių.

Kviečia kariuomenę atlikti COVID testus

Graikijos sveikatos apsaugos ministras ketvirtadienį pareiškė, kad, išplėtus ribojimus pramogoms, jog būtų suvaldytas omikron atmainos plitimas, kariuomenė padės sustiprinti COVID-19 testavimą.

Interviu radijui sveikatos apsaugos ministras Thanas Plevris sakė, kad po kelias dienas nutįsusių ilgų eilių prie vaistinių šalia kariuomenės stovyklų bus įrengta 50 papildomų nemokamų tyrimų vietų. Ministerija dieną anksčiau taip pat paskelbė, kad muzikos ir sėdimų vietų ribojimai baruose ir restoranuose bus pratęsti iki sausio 23 dienos.

Vyriausybė ketvirtadienį taip pat pranešė, kad nuo sekmadienio įsigalios 100 eurų mėnesinė bauda vyresniems nei 60 metų asmenims, kurie atsisako skiepytis.

Nuo pandemijos pradžios Graikijoje užregistruota daugiau nei 1,6 milijono koronaviruso atvejų ir daugiau nei 21 tūkst. su COVID susijusių mirčių.

Ispanija nustatė maksimalią COVID savikontrolės testų kainą

Ispanijos vyriausybė nustatė maksimalią koronaviruso savikontrolės testų kainą. „Vienbalsiai nuspręsta, kad maksimali pardavimo kaina yra 2,94 euro“, – ketvirtadienį sakė sveikatos ministrė Carolina Darias.

Prieš tai vis garsiau aidėjo kritika dėl savikontrolės testų kainos, kuri siekė nuo 7 iki 12 eurų. Kainų ribojimas įsigalios šeštadienį.

Ministrė taip pat paskelbė, kad stiprinančiąja doze galės skiepytis ir 18-39 metų amžiaus asmenys. Laiko tarpas po antrojo skiepo, be to, sutrumpintas nuo šešių iki penkių mėnesių.

Kritikai piktinosi, kad sprendimas dėl testų kainos ribojimo yra pavėluotas. Kalėdiniu laikotarpiu šių testų paklausa smarkiai išaugo, jų ėmė trūkti, o kainos šovė į viršų.

„Jei (ministras pirmininkas) Sanchezas būtų protingas, tai savikontrolės testai būtų nemokami, – tviteryje rašė opozicijos atstovas Teodoro García Egea. – Reikalaujame, jog vyriausybė subsidijuotų savikontrolės testus, kad jie kainuotų ne daugiau kaip du eurus“.

Ir vartotojų apsaugos organizacija „Facua“ kritikavo naują kainą, vadindama ją „visiškai neprotinga“. Maksimali kaina esą yra didesnė nei kitose ES šalyse. Taip gamintojai esą ir toliau „gaus milžinišką pelną“.

Kaip dauguma ES valstybių, Ispanija šiuo metu išgyvena naują pandemijos bangą. Iki šiol šalyje patvirtinta beveik 7,8 mln. infekcijos atvejų, daugiau kaip 90 000 žmonių mirė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.