Indijoje vėl sparčiai plintant COVID-19 nuogąstaujama dėl didžiulio religinio festivalio

Šimtai tūkstančių Indijos maldininkų ketvirtadienį pradeda rinktis vienoje saloje Gangos deltoje didžiuliam religiniam festivaliui, nors visoje šalyje sparčiai daugėja užsikrėtimo pandeminiu koronavirusu atvejų ir baiminamasi, kad masinis renginys gali nulemti didelę naują užsikrėtimų bangą.

Koronavirusas Indijoje.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Indijoje.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 13, 2022, 12:56 PM

Pareigūnai prognozuoja, kad penktadienį, per metinio Gangasagar Melos festivalio Vakarų Bengalijoje kulminaciją, ritualinėse maudynėse šventojoje upėje dalyvaus apie 3 mln. žmonių, įskaitant daugybę pelenais išsitrynusių asketų.

Pernai balandžio mėnesį įvykęs panašus festivalis Kumbha Mela – vienas didžiausių pasaulyje religinių susibūrimų, kurį hinduistų nacionalistų vyriausybė atsisakė uždrausti – buvo iš dalies kaltinamas dėl didelio COVID-19 atvejų šuolio, oficialiais duomenimis, nusinešusio 200 tūkst. gyvybių. Kai kurie ekspertai mano, kad tikrasis aukų skaičius buvo kelis kartus didesnis.

Nors naujų COVID-19 atvejų skaičius vėl smarkiai auga, Kolkatos (buv. Kalkutos) teismas praėjusią savaitę nusprendė, kad Gangasagar Mela Sagaro saloje gali vykti.

Vakarų Bengalijos vyriausybė ketvirtadienį paragino žmones pasitikrinti dėl COVID-19, o valstijos vyriausioji ministrė Mamata Banerjee paragino tikinčiuosius dėvėti po dvi kaukes ir „saloje nespjaudyti, nes taip plinta virusas“.

Kaip ir per 2021-ųjų Kumbha Melą, šios savaitės festivalyje dalyvaus žmonės iš visos Šiaurės Indijos, atvykę sausakimšais traukiniais, autobusais ir laivais. Egzistuoja rizika, kad po festivalio išvykdami namo jie išsiveš ir itin užkrečiamą viruso omikron atmainą.

„Sparčiai plintant šiam variantui didelis darbas yra išlaikyti socialinį atstumą“, – naujienų agentūrai AFP sakė apygardos teismo teisėjas P. Ulaganathanas.

„Nėra abejonių, kad toks susibūrimas, kur žmonės būna arti vienas kito, paspartins plitimą. Nuolat prašome žmonių elgtis taip, kaip dera COVID-19 situacijai“, – sakė jis.

Virusologas Amitava Nandy iš Kolkatoje įsikūrusios Atogrąžų medicinos mokyklos sakė, jog vyriausybė neturi „nei pastatų, nei darbo jėgos“, kad patikrintų visus dalyvius ar užtikrintų socialinio atstumo laikymąsi.

„Jei policija bandytų užtikrinti socialinio atstumo laikymąsi upės pakrantėje, galėtų susidaryti į spūstį panaši situacija“, – AFP sakė A. Nandy ir pridūrė, kad festivalis galėtų tapti Indijoje labai plačiai virusą paskleidusiu renginiu.

56 metų tikintysis Sarbananda Mishra iš kaimyninės Biharo valstijos AFP sakė, kad „tikėjimas įveiks COVIDo baimę“, o ritualinės maudynės Gangoje „apvalys nuo visų nuodėmių ir atneš išsigelbėjimą“.

„Mirtis yra didžiausia tiesa. Kokia prasmė gyventi bijant?“ – sakė mokytojas S. Mishra, įsikūręs vienoje iš pagrindinių stovyklų netoliese esančioje Kolkatoje ir laukiantis šio religinio festivalio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.