Rusijoje šešiems asmenims pareikšti kaltinimai dėl seksualinio smurto kalėjime

Rusijos tyrėjai ketvirtadienį pranešė, kad šešiems asmenims, tarp jų dviem pareigūnams, pareikšti kaltinimai dėl kalinių prievartavimo ir kankinimo didžiulio atgarsio ir pasmerkimo sulaukusioje byloje.

Rusijoje šešiems asmenims pareikšti kaltinimai dėl seksualinio smurto kalėjime.  <br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Rusijoje šešiems asmenims pareikšti kaltinimai dėl seksualinio smurto kalėjime.  <br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 13, 2022, 3:59 PM

Viena kalinių teisių gynimo grupė pernai paskelbė šokiruojančią vaizdo medžiagą, kurioje matyti, kaip šalies centrinio Saratovo miesto kalėjimo ligoninėje prievartaujamas kalinys.

Tą vaizdo įrašą nutekino buvęs kalinys Sergejus Saveljevas. Šis Baltarusijos pilietis paskui pabėgo iš Rusijos ir pasiprašė prieglobsčio Prancūzijoje.

Sunkius nusikaltimus tiriančio Rusijos tyrimų komiteto vadovas ketvirtadienį publikuotame interviu sakė, kad kaltinimai pareikšti šešiems asmenims.

„Keturiems nuteistiesiems pareikšti kaltinimai dėl seksualinio smurto“, – sakė Aleksandras Bastrykinas valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“ ir pridūrė, kad du pareigūnai bus patraukti atsakomybėn už piktnaudžiavimą įgaliojimais.

„Jų tikslas buvo bauginti ir prievartauti pinigų“, – sakė Tyrimų komiteto vadovas ir pridūrė, kad pareigūnai tiria incidentus, per kuriuos nukentėjo 13 asmenų.

Šokiruojančią vaizdo medžiagą, nufilmuotą Saratovo miesto kalėjimo ligoninėje, paskelbė kovai su kankinimais skirtas projektas Gulagu.net, turintis šaltinių milžiniškoje Rusijos kalėjimų sistemoje.

Gulagu.net įkūrėjas Vladimiras Osečkinas naujienų agentūrai AFP sakė, kad Saratovo kalėjimo ligoninėje gydomi nuteistieji buvo daug metų lytiškai išnaudojami, tačiau pareigūnai anksčiau ignoravo pranešimus apie netinkamą elgesį su kaliniais.

Anot jo, kaliniai yra kankinami reikalaujant pinigų arba siekiant priversti juos bendradarbiauti su prižiūrėtojais, o netinkamo elgesio atvejus dažniausiai fiksuoja kaliniai, glaudžiai bendradarbiaujantys su kalėjimo valdžia.

Po siaubą keliančių vaizdo įrašų, bylojančių apie kankinimus ir prievartavimą kalinimo įstaigose, pasirodymo Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas lapkritį atleido šalies kalėjimų tarnybos vadovą; darbo taip pat neteko keliolika kitų pareigūnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.