Seulas: Šiaurės Korėja paleido dar vieną „neatpažintą sviedinį“ A. Blinkenas: Šiaurės Korėja raketų paleidimais galbūt siekia dėmesio

Šiaurės Korėja paleido neatpažintą sviedinį, penktadienį pranešė Pietų Korėjos kariškiai.

Tai buvo jau antras toks branduolinį ginklą turinčios valstybės bandymas per mažiau nei savaitę.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Tai buvo jau antras toks branduolinį ginklą turinčios valstybės bandymas per mažiau nei savaitę.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2022, 8:06 AM, atnaujinta Jan 14, 2022, 8:51 AM

Tikėtina, kad šis incidentas yra jau trečias branduolinių ginklų turinčios valstybės raketų bandymas per kiek daugiau nei savaitę.

„Šiaurės Korėja paleido neatpažintą sviedinį rytų kryptimi“, – sakoma Pietų Korėjos kariuomenės Jungtinio štabų vadų komiteto pranešime, bet išsamesnių detalių kol kas nepateikiama.

Japonijos pakrančių apsauga taip pat 14 val. 55 min. vietos (7 val. 55 min. Lietuvos) laiku užfiksavo „numanomą balistinės raketos ar raketų paleidimą iš Šiaurės Korėjos“.

Tarnybos atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad tebesiaiškinama, ar objektas buvo vienas, ar keli, taip pat kur buvo kritimo zona.

Nors Pchenjanui taikomos tarptautinės sankcijos dėl branduolinių ginklų programos, Šiaurės Korėja sausio 5-ąją ir 11-ąją atliko kitus du paleidimus, per kuriuos esą buvo išbandyti hipergarsiniai aparatai.

Po antrojo bandymo, kurį tiesiogiai stebėjo Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas, Jungtinės Valstijos paskelbė sankcijas penkiems asmenims, siejamiems su šalies balistinių raketų programa.

Tuomet Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos atstovas apkaltino JAV „sąmoningai eskaluojant“ padėtį.

Jeigu „JAV laikysis tokios konfrontacinės pozicijos, KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika) bus priversta į tai reaguoti griežčiau ir patikimai“, sakoma URM atstovo komentare, anksti penktadienį Pchenjano laiku išplatintame valstybinės Korėjos centrinės naujienų agentūros (KCNA).

A. Blinkenas: Šiaurės Korėja raketų paleidimais galbūt siekia dėmesio

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ketvirtadienį sakė, kad Šiaurės Korėja įtampą didinančiais savo raketų bandymais galbūt siekia dėmesio.

Amerikiečių diplomatijos vadovas pakartojo raginimą Šiaurės Korėjai derėtis su Jungtinėmis Valstijomis ir sakė, kad Vašingtonas neturi „jokių priešiškų ketinimų“ Kim Jong Uno režimo atžvilgiu.

„Galvoju, kad kai kuriais šių dalykų Šiaurės Korėja bando gauti dėmesio. Ji yra tai dariusi praeityje, ji tikriausiai ir toliau tai darys“, – sakė A. Blinkenas interviu televizijai MSNBC.

Šiaurės Korėjos ginklų bandymai „nepaprastai destabilizuoja, jie pavojingi ir prieštarauja visai virtinei Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijų“, sakė A. Blinkenas.

Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida trečiadienį pranešė, kad Kim Jong Unas asmeniškai stebėjo sėkmingą hipergarsinės raketos bandymą. Tai buvo jau antras toks branduolinį ginklą turinčios valstybės bandymas per mažiau nei savaitę.

Netrukus po to Vašingtonas paskelbė sankcijas penkiems Šiaurės Korėjos piliečiams, susijusiems su balistinių raketų programa. Šiaurės Korėjos Užsienio reikalų ministerijos atstovas dėl to apkaltino JAV „tyčia eskaluojant“ situaciją.

Jei „JAV užims tokią konfrontacinę poziciją, KLDR (Šiaurės Korėja) bus priversta į tai griežčiau reaguoti“, sakė atstovas. Jo komentarą anksti penktadienį paskelbė valstybinė naujienų agentūra KCNA.

Nuo trijų Kim Jong Uno susitikimų su ankstesniu JAV prezidentu Donaldu Trumpu, neįprastai asmeniškai įsitraukusiu į diplomatiją su Šiaurės Korėja, derybos su Pchenjanu yra įstrigusios.

Per D. Trumpo derybas jokio ilgalaikio susitarimo nebuvo pasiekta, o dabartinio JAV prezidento Joe Bideno administracijos pasiūlymais rengti žemesnio rango pareigūnų derybas Šiaurės Korėja nesusidomėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras