Karalienė Margrethe, Danijos vienijančioji jėga, mini valdymo 50-metį

Danija penktadienį švenčia savo karalienės Margrethe II valdymo 50 metų jubiliejų.

 Margrethe II.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Margrethe II.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2022, 12:43 PM

Menu besižavinti 81 metų karalienė, nepataisoma rūkalė, į sostą įžengė 1972 metais, kai parama karališkajai šeimai mažėjo, bet dabar yra labai mylima dėl savo vienijančio vaidmens.

Visuomet elegantiška Margrethe yra antras ilgiausiai valdantis monarchas per Danijos istoriją ir pirmoji moteris šalies soste.

Per penkis savo valdymo dešimtmečius ji išvengė skandalų ir padėjo modernizuoti monarchiją. Danijos karališkoji šeima dabar yra tarp populiariausių pasaulyje.

„Kai ji tapo karaliene, tik 45 proc. danų pritarė monarchijai, – naujienų agentūrai AFP sakė žurnalistė Gitte Redder, parašiusi kelias knygas apie Danijos karališkuosius asmenis. – Jie netikėjo monarchija modernioje demokratijoje.“

Mūsų dienomis padėtis yra pasikeitusi.

2018 metais atlikta nepriklausomos rinkos tyrimų agentūros „Voxmeter“ apklausa parodė, jog daugiau kaip trys ketvirtadaliai danų remia monarchiją ir tik 14,6 proc. nori, kad šalis taptų respublika.

„Jos populiarumo pagrindas – kad karalienė yra absoliučiai nepolitiška“, – AFP sakė istorikas Larsas Hovebakke Sorensenas.

„Ji sugebėjo... suvienyti Daniją didelių permainų laikais: [vykstant] globalizacijai, atsiradus daugiakultūrinei valstybei, [kilus] ekonominėms krizėms 8-ajame, 9-ajame dešimtmečiuose ir 2008-aisiais iki 2015-ųjų, [kilus] pandemijai“, – sakė jis.

Karalienės valdymo jubiliejaus iškilmes temdo COVID-19; dėl pandemijos dideli vieši renginiai atidėti iki rugsėjo.

Margrethe jubiliejų penktadienį paminės dalyvaudama ceremonijoje parlamente ir padėdama vainiką ant tėvų kapo Roskildėje.

„Stiprus pareigos jausmas“

Būdama 31 metų amžiaus, išstypusi sosto įpėdinė mirus tėvui Frederikui IX ūkanotą sausio dieną įžengė į Danijos sostą.

Gedinti dviejų mažų berniukų motina – dabar turinti aštuonis vaikaičius – yra pirmoji moteris, tapusi valdančia karaliene per Europos seniausios monarchijos istoriją.

Vardą Margrethe II ji pasirinko pagerbdama Margrethe I, valdžiusią Daniją 1375–1412 metais, bet oficialaus titulo neturėjusią.

„Jos stiprus pareigos jausmas, ji niekada nekėlė klausimų dėl savo likimo“, – sakė istorikas Tomas Buk-Swienty.

Viename dokumentiniame filme Margrethe sako, kad tėvas išmokė ją priimti pavaldinių meilę.

„Turi tai priimti. Ne tik pamojuoti, reikia tai priimti“, – tėvo žodžius citavo ji.

2018 metais našle likusi karalienė, kurią jos pavaldiniai meiliai vadina Saulute, palaipsniui modernizavo monarchiją, siekdama, kad ji išliktų aktuali, bet nesumenkino jos statuso.

Margrethe II yra atviros ir daug dirbančios monarchijos veidas, leido abiem savo sūnums vesti nekilmingas moteris, dalyvauja Danijos kultūriniame gyvenime.

Žiburiuojančių mėlynų akių ir plačios šypsenos karalienė visuomet pasirodo tvarkingai į kuodą susuktais žilais plaukais. Manoma, kad egzistuoja tik viena fotografija, kurioje karalienė įsiamžinusi palaidais plaukais.

Tačiau ji taip pat garsėja atsipalaidavimu ir žaismingumu, kartais į reporterių klausimus atsakinėja su šelmiška šypsena.

Parodydama, kad yra prieinama, ji neseniai leido, kad jos jubiliejui skirtai televizijos laidai iš jos interviu imtų 20 danų visuomenės narių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.