Romoje per aukcioną parduodama vila su Caravaggio freska

Romos vila, kurioje yra vienintelė Caravaggio freska ir dėl kurios vyksta buvusios „Playboy“ manekenės ir jos velionio vyro, italų princo, sūnų teisinė kova, antradienį bus parduodama aukcione.

 Romoje per aukcioną parduodama vila su Caravaggio freska.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Romoje per aukcioną parduodama vila su Caravaggio freska.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2022, 1:46 PM

Didžiulė valda, vertinama 471 mln. eurų, yra baroko brangakmenis su nuostabiais sodais ir vertinga meno kolekcija, įskaitant Guercino freskas. Meno mylėtojai reikalauja, kad Italijos valstybė įsikištų ir nupirktų įspūdingą turtą, nes meno vertybės turi būti saugomos ir prieinamos viešai apžiūrai. Tačiau vyriausybei gali nepakakti lėšų, nes aukcione gali dalyvauti tik tie, kurie gali pasiūlyti 10 proc. pradinės 353 mln. eurų kainos. Sklando gandai, kad dėl vilos varžysis Billas Gatesas ir Brunėjaus sultonas.

Surengti aukcioną nurodė Romos teismas, kilus ginčui tarp 2018 metais mirusio šeimos galvos princo Nicolo Ludovisi Boncompagni įpėdinių. Ginčas vyksta tarp trečiosios ir paskutinės princo žmonos Ritos Jenrette Boncompagni Ludovisi, 72 metų amerikietės buvusios nekilnojamojo turto brokerės ir aktorės, kartą pozavusios „Playboy“, ir vaikų iš pirmosios santuokos.

Šimtmečio aukcionas

2800 kvadratinių metrų „Casino dell'Aurora“, kilmingos Ludovisi Boncompagni šeimos rezidencija šimtus metų, įsikūrusi Romos centre tarp Via Veneto ir Ispanijos laiptų. Pardavimas vyks už uždarų durų, Italijos žiniasklaida jį vadina „šimtmečio aukcionu“, nepaliaujamai rašydama apie teisinį kivirčą ir kas galėtų ją nusipirkti.

Yra manančių, kad šis kultūros perlas turi būti išsaugotas tautai. Beveik 35 tūkst. žmonių paragino Italijos vyriausybę pasinaudoti „pirmumo teise“ įsigyti pastatą ir Caravaggio kūrinį, kuris pats vienas vertinamas 350 mln. eurų, sakoma peticijoje svetainėje change.org.

Tačiau numatoma vilos kaina sudaro ketvirtadalį viso Kultūros ministerijos metinio biudžeto. Kultūros ministras Dario Franceschini šį mėnesį parašė ministrui pirmininkui Mario Draghi ir finansų ministrui, atkreipdamas dėmesį į šį pardavimą. Pagal Italijos įstatymus vyriausybė gali pasinaudoti savo pirmumo teisėmis tik po pardavimo privačiam asmeniui ir per 60 dienų nuo varžytinių sumokėti tą pačią kainą.

Caravaggio (tikrasis vardas Michelangelo Merisi) aliejinė freska datuojama 1597 m. ir yra ant lubų koridoriuje pirmame rūmų aukšte. Ji vaizduoja Jupiterį, Plutoną ir Neptūną bei pasaulio centrą, kuriame pažymėti zodiako ženklai.

„Tai neabejotinai vienas iš ankstyviausių jo darbų, labai įdomus, nes tema yra mitologinė, o Caravaggio tapė beveik vien tik sakralinius kūrinius“, – naujienų agentūrai AFP sakė meno istorikas Claudio Strinati.

Aukcionas turi prasidėti antradienį 15.00 val. (14.00 GMT) ir truks 24 valandas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.