Jungtinė Karalystė pasiruoš sugriežtinti sankcijas Rusijai invazijos į Ukrainą atveju

Jungtinė Karalystė pakeis teisės aktus, kad Rusijai galėtų būti įvesta griežtesnių sankcijų, tvyrant nerimui dėl Maskvos pajėgų telkimo prie Ukrainos sienų, pirmadienį parlamentui pranešė užsienio reikalų sekretorė Liz Truss.

Borisas Johnsonas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Borisas Johnsonas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2022, 9:37 PM

„Tai bus griežčiausios sankcijos Rusijos režimui, kokias kada nors esame įvedę“, – įstatymų leidėjams sakė L. Truss ir pridūrė, kad „veikėjai Kremliuje ir aplink jį neturės kur pasislėpti“.

Rusijos ir Vakarų santykiai šiuo metu yra pašliję labiausiai nuo Šaltojo karo, Maskvai dislokavus prie sienų su Ukraina dešimtis tūkstančių karių.

„Maskvos piktavaliai ketinimai aiškūs – jie prie sienos su Ukraina sutelkė daugiau kaip 100 tūkst. karių“, – kalbėjo L. Truss, komentuodama didėjančią įtampą tarp Rusijos ir Kijevo.

„Žinome, kad pavojus yra tikras“, – pridūrė ji ir ragino Rusiją“ deeskaluoti padėtį, atitraukti savo karius ir rengti reikšmingas derybas“.

Britanijos diplomatijos vadovė sakė, kad teisės akto projektas, leidžiantis vyriausybei įvesti suvaržymus platesniam asmenų ir įmonių ratui, bus parengtas iki vasario 10 dienos.

Šiuo žingsniu bus išplėsti dabar galiojantys įstatymai, leidžiantys JK imtis priemonių prieš Rusijos veikėjus, konkrečiai „susijusius su Ukrainos destabilizavimu“, aiškino L. Truss said.

Šios pataisos leis Britanijai prisidėti prie „beprecedenčio sankcijų paketo, suderinto su mūsų partneriais“, įskaitant Jungtines Valstijas, pridūrė užsienio reikalų sekretorė.

„Konkrečiai nepasakysiu, į ką mes galime nusitaikyti ir kokiomis priemonėmis“, – sakė ji.

Jungtinė Karalystė taip pat svarsto galimybę imtis veiksmų dėl vizų investuotojams, jau išduotų kai kuriems Rusijos piliečiams, pridūrė L. Truss.

Kremlius šiuos planus pasmerkė kaip „nepridengtą puolimą prieš verslą“ ir pagrasino imtis atsakomųjų priemonių, kai L. Truss sekmadienį duodama interviu užsiminė apie planuojamus žingsnius.

L. Truss sakė per ateinančias dvi savaites nuvyksianti į Maskvą ir susitiksianti su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas savo ruožtu planuoja „kai tik galės“ pasikalbėti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Kaip pranešama, B. Johnsonas taip pat planuoja kartu su L. Truss nuvykti į Ukrainą susitikti su jos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.