Iš Baltarusijos kalėjimo paleista po protesto suimta ir įkalinta šveicarė

Šveicarė, įkalinta Baltarusijoje 2020 m. už pasipriešinimą policijai per mitingą po prezidento rinkimų, penktadienį buvo paleista, pranešė Bernas.

Baltarusijos vėliava<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Baltarusijos vėliava<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2022, 1:38 PM

Šveicarijos ir Baltarusijos dvigubą pilietybę turinti Natallia Hersche turėjo grįžti į Šveicariją vėliau tą pačią dieną, sakoma šalies Užsienio reikalų ministerijos pranešime. Ji buvo suimta 2020 m. rugsėjį ir tų metų gruodį nuteista kalėti pustrečių metų.

Šveicarijos prezidentas Iganzio Cassisas, kuris taip pat yra ir šalies užsienio reikalų ministras, pasveikino jos paleidimą iš kalėjimo Mogiliove, Rytų Baltarusijoje.

„Didžiulis džiaugsmas man ir mano darbuotojams, kad Natallia Hersche po visų šių pastangų pagaliau yra laisva ir gali grįžti į Šveicariją. Linkime jai sėkmės ir sveikatos tolesnėje kelionėje“, – sakė jis.

Masiniai protestai Baltarusijoje kilo, kai A. Lukašenka paskelbė laimėjęs ginčytinus rinkimus 2020 metų rugpjūtį ir užsitikrinęs šeštąją kadenciją. Protestuotojai buvo įsitikinę, kad politikos naujokė Sviatlana Cichanouskaja, kandidatavusi į prezidentus vietoj savo įkalinto vyro, yra tikroji rinkimų nugalėtoja. Protestai buvo numalšinti smurtu.

N. Hersche buvo suimta per moterų eitynes ​​Baltarusijos sostinėje Minske rugsėjo 19 d. ir 15 dienų buvo uždaryta į kalėjimą už dalyvavimą neteisėtame mitinge. Išleista tuomet 51 metų N.Hersche buvo iškart vėl sulaikyta, policininkui ją apkaltinus, kad įbrėžė jam veidą, kai suėmimo metu jis nusiėmė balaklavą. Minsko teismas ją pripažino kalta dėl pasipriešinimo policijai.

„Šveicarija ir toliau laikysis įsipareigojimo ginti žmogaus teises Baltarusijoje, ypač siekiant kitų kalinių paleidimo, ginant žodžio laisvę ir tiriant žmogaus teisių pažeidimus“, – nurodė Užsienio reikalų ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.