JAV pritaria nuolatinėms bazėms Rytų Europoje, bet tik su trumpalaikiais dislokavimais

Jungtinės Valstijos pritaria tam, kad rytiniame NATO sparne būtų amerikiečių nuolatinių karinių bazių, bet reguliarioms trumpalaikėms tarnybos pamainoms, o ne ilgalaikiam dislokavimui, antradienį sakė svarbiausias Pentagono generolas.

JAV karo bazių steigimas rytiniame NATO flange.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
JAV karo bazių steigimas rytiniame NATO flange.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2022, 7:27 PM, atnaujinta Apr 5, 2022, 8:55 PM

Rusijai tęsiant invaziją Ukrainoje, JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley per posėdį Atstovų Rūmuose sakė, kad svarbios sąjungininkės rytiniame NATO pakraštyje nori nuolatinių JAV bazių.

„Manau, kad realus buvimas visuomet yra geras atgrasymas, atitinkantis tam tikrą grėsmę, kaip bendra empirinė taisyklė, – sakė M. Milley. – Mano patarimas būtų įkurti nuolatines bazes, bet dislokuoti ne nuolatinai.“

Pasak jo, tokiu būdu gaunamas pastovumo efektas rotuojant pajėgas per nuolatines bazes, o kaštai būtų mažesni nei tradicinių JAV bazių užsienyje, kuriose kariai dislokuojami dvejiems ar trejiems metams ir atsiveža šeimas, todėl reikia daugiau pagalbinių objektų, tokių kaip mokyklos, sveikatos priežiūros įstaigos ir parduotuvės.

JAV sąjungininkės Europoje, ypač trys Baltijos valstybės, Lenkija ir Rumunija, „labai, labai nori įkurti nuolatines bazes“, kalbėjo M. Milley.

„Jos jas pastatys, jos už jas mokės“, – sakė M. Milley Atstovų Rūmų Ginkluotųjų pajėgų komitetui.

Šiuo metu Europoje, daugiausia Vokietijoje, Britanijoje ir Italijoje, yra dislokuota apie 67 tūkst. JAV karių.

Dauguma jų gyvena bazėse pamainomis iki trejų metų, drauge su savo šeimomis. Šios bazės yra tarsi miniatiūriniai miestai su daugybe papildomų objektų, tokių kaip prekybos centrai, kur galima nusipirkti įprastų amerikietiškų produktų.

Gynybos sekretorius Lloydas Austinas sakė, kad bet kokios pastangos plėsti saugumą Rytų Europoje yra „tebesitęsiantis darbas“, kuris tikriausiai bus aptartas birželį vyksiančiame NATO viršūnių susitikime.

M. Milley ir Ll. Austinas kalbėjo Atstovų Rūmų Ginkluotųjų pajėgų komitete dėl 2023 metų biudžeto pasiūlymo, tačiau daugiausia dėmesio klausymo metu buvo skiriama Rusijos karui Ukrainoje ir tam, ką JAV gali padaryti, kad geriau padėtų Kyjivui ir sustiprintų saugumą visoje Europoje.

Ll. Austinas pridūrė, kad neseniai lankėsi ir kalbėjosi su Baltijos šalių vadovais, pažymėdamas, kad jie aiškiai pasakė, jog vertina ten esančius JAV karius.

„Toliau dirbsime su NATO, kad įvertintume, kokie reikalavimai bus keliami ateityje, – sakė Ll. Austinas. – Mes būsime šio sprendimo dalis.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.