Salvadoro prezidentas skelbia apie 6 000 gaujų narių areštą

Salvadore per pirmąsias devynias nepaprastosios padėties dienas sulaikyta daugiau kaip 6 tūkst. gaujų narių, pirmadienį paskelbė prezidentas Nayibas Bukele, paprašęs parlamento šios priemonės dėl didžiulės žmogžudysčių bangos.

Nayibas Bukele.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Nayibas Bukele.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2022, 1:49 PM

Centrinės Amerikos valstybė nepaprastąją padėtį, kurios metu gaujų narius galima suimti be arešto orderių, paskelbė po 87 žmogžudysčių kovo 25–27 dienomis.

Per daugiau nei savaitę suimti 6 tūkst. asmenų prisideda prie 16 tūkst. gaujų narių, jau kalinamų Salvadoro kalėjimuose.

Pirmadienį policijos kareivinėse sostinėje San Salvadore N. Bukele kalbėjo apie visuomenės susirūpinimą, kad dėl masinių areštų gaujos keršys paprastiems gyventojams.

Jie jos įvykdys vieną bent keršto aktą, „kalėjimuose nebus jokio valgio“, pareiškė prezidentas.

„Prisiekiu Dievu, kad jie nesuvalgys nė vieno ryžio grūdo, o mes pažiūrėsime, kiek jie tvers, ir man nesvarbu, ką sako tarptautinės organizacijos“, – pridūrė jis.

Mėnesį truksiančios nepaprastosios padėties sąlygos taip pat numato susirinkimų laisvės suvaržymą, galimybę be teismo orderio sekti skambučius ir elektroninius laiškus.

Tokio didelio masto naudojimasis kariuomenei ir policijai suteiktais įgaliojimais privertė sunerimti šalies ir tarptautines žmogaus teisių organizacijas.

40 metų N. Bukele pridūrė, kad įsakė pastatyti griežčiausio režimo kalėjimą, kur būtų galima laikyti 20 tūkst. kalinių.

„Yra tik du keliai: kalėjimas arba mirtis“, – sakė jis.

2019-aisiais išrinktą prezidentą, žadėjusį kovoti su organizuotu nusikalstamumu ir didinti saugumą šalyje, remia didelė Salvadoro visuomenės dalis.

Praėjusią savaitę valdančiosios partijos kontroliuojamas parlamentas reformavo baudžiamąjį kodeksą ir padidino maksimalią bausmę už priklausymą nusikalstamoms gaujoms iki 45 laisvės atėmimo metų. Iki tol maksimali bausmė už tokį nusikaltimą buvo devyneri įkalinimo metai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.