Nigerijoje ginkluoti užpuolikai nukovė 24 žmones

Nigerijos centrinėje Benujės valstijoje ginkluoti asmenys per du išpuolius nužudė 24 žmones, trečiadienį pranešė vietos gubernatorius, regione intensyvėjant smurto protrūkiui, kurstomam gerai ginkluotų nusikalstamų gaujų.

Išlaisvinimo judėjimo kovotojai Nigerijoje.<br> AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Išlaisvinimo judėjimo kovotojai Nigerijoje.<br> AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2022, 3:30 PM

Benujės regione dėl žemės ir vandens telkinių kontrolės dažnai susiremia klajokliai galvijų augintojai ir ūkininkai. Tačiau per pastaruosius dvejus metus įtampa tarp bendruomenių vis dažniau virsta kraujo praliejimu, gaujų nariams, kuriuos vietos gyventojai vadina banditais, puldinėjant kaimus, žudant, grobiant ir prievartaujant žmones.

„Įtariami piemenys [fulaniai] įsiveržė ir nužudė aštuonis asmenis Mbadveme Gumos rajone, taip pat 16 žmonių Tiortju – plačiai nusidriekusioje gyvenvietėje Tarkos rajone“, – trečiadienį paskelbtame pareiškime nurodė Benujės vyriausybės atstovas Nathanielis Ikyuras.

„Dar dešimtys žmonių buvo sužeisti ir gydomi neįvardytoje valstijos ligoninėje“, – pridūrė jis.

Pasak N. Ikyuro, išpuoliai buvo įvykdyti vėlai pirmadienį, o policija pranešė, kad ataka Tiortju buvo surengta antradienį popietę.

Sekmadienį per kelis išpuolius netoliese esančioje Plynaukštės valstijoje ginkluoti užpuolikai nužudė daugiau kaip 100 žmonių, pranešė du vietos bendruomenės lyderiai ir vietos savigynos pajėgų vadas.

Po šių išpuolių prezidentas Muhammadu Buhari pareiškė, kad kaltininkų nebus pasigailėta, valdžiai susiduriant su augančiu spaudimu pagerinti prastėjančią saugumo padėtį.

Benujės policija patvirtino išpuolį Tiortju, bet nurodė mažesnį žuvusiųjų skaičių – devynias aukas.

Policijos atstovė Catherine Anene sakė kol kas negalinti patvirtinti antrojo išpuolio Mbadveme.

Benujės valstijos gubernatorius Samuelis Ortomas savo ruožtu paragino gyventojus „pakilti ir gintis“.

„Kasdien vis labiau ryškėja, kad mano žmonės dabar yra nykstanti rūšis, todėl nebegalime laukti pagalbos iš niekur“, – sakoma antradienį jo atstovo išplatintame pareiškime.

„Turime tik vieną išeitį, – pabrėžė gubernatorius. – Gintis arba išnykti. Tai yra mūsų išlikimo klausimas.“

M. Buhari saugumo pajėgos ne tik kovoja su gaujomis Nigerijos šiaurės vakariuose ir centriniuose rajonuose, bet ir malšina prieš 12 metų prasidėjusį džihadistų sukilimą šiaurės rytuose bei reaguoja į separatistinę įtampą pietryčiuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.